• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Българското женско лоби иска от ЕК законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените

Българското женско лоби иска от ЕК законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените

/КРОСС/ Българското женско лоби ще събира 1 милион подписа до Европейската комисия, за да започне законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените, стана ясно по време на конференция „Немият вик на насилието" по инициатива на Илияна Йотова, евродепутат. Сред гостите в препълнената зала бяха колегите евродепутати на г-жа Йотова, Георги Пирински, Мария Арена - евродепутат от Белгия и координатор в Комисията по правата на жените и равенство между половете, както и Биляна Борзан, евродепутат от Хърватия и също член на комисията. Присъстваха също така д-р Розалина Лачева, старши ръководител в Европейската агенция за основните права, Яна Първанова, адвокат свободна практика от адвокатската колегия в Ямбол, служител на МВР, както и Екатерина Воденичарова - психолог, специализиран в жените жертви на домашно насилие.
На конференцията бешен представено последното мащабно изследване на Агенцията за човешките права на ЕС, в което са анкетирани 42 000 жени. 13 милиона жени за последните 12 месеца в страните от Европейскоя съюз са били обект на домашно насилие. Една от всеки три е преживяла физическо или сексуално насилие, а една от всеки две жени е била подложена на сексуален тормоз. В България едва 14% от жертвите са подали сигнал до полицията. Една българка на всеки четири е била жертва на насилие и тормоз.
В Хърватия вече има национална стратегия за насилието срещу жените, заяви хърватската евродепутатка Билияна Боржан и допълни тревожната информация, че две трети от жертвите на убийства в страната са жени и това неминуемо е свързано с насилието срещу тях.
Присъстващият адвокат от колегията в Ямбол, Яна Първанова изброи законите, защитаващи жените от домашно насилие и наказващи виновника. Сред главните проблеми Яна Първанова е краткия срок, в който жертвите на домашно насилие могат да подадат жалба - само един месец. Впоследствие служител на МВР описа процеса по подаване на жалба. Според него, все още основен проблем е убедеността на жертвите, дали трябва да подадат жалба: „Само около 14-15% от претърпялите домашно насилие подават жалба до МВР и търсят правата си" сподели той. В кратко видео, представено от Мария Арена, евродепутат от Белгия тя изрази своята подкрепа към гражданската инициатива и подчерта важността да бъдат поощрявани жените към действие, когато има случай на домашно насилие.
Дискутиран бе и психологическият ефект от насилието срещу жените. Психологът Екатерина Воденичарова описа начина, по който жертвата бива погълната психологическо от насилника си и как това води до изолирането им в отделен свят. „В момента работя с жена, която все още мисли, че насилника и ще се върне - въпреки, че той е в чужбина от цяла година. На тази жена, както и на много други в подобна ситуация, и е много трудно да започне живота си наново" сподели психологът.
Г-жа Йотова подчерта необходимостта от възможно най-бързото подписване и ратифициране на т.нар. Истанбулска конвенция от страните в Европа. Тази конвенция бе приета от Съвета на Европа през 2011 г., след като през 2002 г. той препоръча създаването на национално законодателство за насилието срещу жените. "Засега само 11 страни в Европа са я подписали. Поздравявам моята хърватска колежка г-жа Биляна Борзан от Групата на социалистите и демократите в ЕП, която днес е наш гост и която отбеляза, че Хърватия вече привежда законодателството си в духа на Истанбулската конвенция, макар и страната само да е подписала конвенцията, без ратификация в хърватския парламент.", отбеляза Илияна Йотова.Тя допълни, че Истанбулската конвенция е най-пълният документ, който осигурява както цялостна защита на жертвата, така и превенция на всякакви форми на насилие. "България има Закон за защита от домашното насилие, но той указва какво да се прави, едва след като жената вече е била физически или сексуално насилена. Липсва превенцията и въпросът как въобще да не се стига до такива случаи."
На последвалата дискусия представители на гражданското общество и ръководители на НПО-та изразиха благодарността си към Илияна Йотова, че предизвиква внимание към сериозния проблем с насилието срещу жените и подкрепиха инициативата и истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от България. Представителите на НПО-та бяха съгласни за нуждата от мрежа за превенция на всички нива на обществото. Г-жа Йотова и Г-н Пирински изразиха надеждата, че и новата Европейска комисия ще обърне повече внимание на този въпрос.
Темата ще бъде поставена отново на предстоящата сесия в Страсбург идната седмица. В отговор на парламентарно питане, последвано от дискусия, ЕК трябва да посочи конкретните законодателни мерки, които ще предприеме за ефикасна борба с насилието срещу жените.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.