• 19 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.7957
  •  GBP / BGN 2.2869
  •  CHF / BGN 2.0310
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Все още има неравенство в заплащането между мъже и жени

Все още има неравенство в заплащането между мъже и жени

/КРОСС/ Аз бих искала да кажа, че през последните години параметрите, които характеризират неравенството на пазара на труда по пол, бележат напредък, но този напредък е бавен, а при някои от показателите дори са наблюдава застой. Заетостта при жените нараства, безработицата намалява и това се дължи най-вече на устойчивото развитие на икономиката, на дефицита на висококвалифицирани кадри, които доведоха до по-висока заетост. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" и рубриката „Чети етикета" Виолета Иванова от КНСБ. Това намаление на различието в заплащането между мъже и жени най-вече се дължи на увеличение на работната заплата през последните години и то най-вече в нискоквалифицираните отрасли, където жените доминират, добави тя. Проблемът е в това, че в началото на трудовата си кариера, жените заедно с мъжете тръгват с горе-долу еднакви стартови заплати - 6.9 процента е една добра разлика между двата пола. С нарастването на възрастта обаче, периодът, в който жената прекъсва трудовия процес, тази разлика нараства до 20 процента, каза още Иванова. Това е във възрастовата граница между 35 и 44 години, каза още представителката на КНСБ.

Заплащането много зависи от длъжностите, на които са назначени лицата и големината на компанията. В България близо 92 процента от целия бизнес, от всички предприятия, са микропредприятия, което означава, че те са до 9 човека, след което имаме още около 6-7 процента малки и средни предприятия и големите предприятия, които дават големите заплати - те са около 1.1 процента от всички наши предприятия. Това каза от своя страна Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Разликата в заплащането между мъжете и жените се получава и заради това, че има професии, които дамите много по-рядко приемат - като например IT специалистите повечето са мъже. За съжаление като че ли жените не кандидатстват много за такива специалности в техническите университети, каза още представителката на АИКБ.

Представянето въобще в професионалната сфера, в бизнеса първо много зависи от индивидуалните качества и възможности на съответните хора, в зависимост от това мъже-жени. Така че през последните години има много направени реформи в тази област за насърчаване на равните възможности на жените и на мъжете. Това каза от своя страна Сениха Рюстем от Асоциацията на жените предприемачи в България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.