• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Девети Международен Фестивал на фолклорната носия- Жеравна 2016 - 19 - 21 август

Девети Международен Фестивал на фолклорната носия- Жеравна 2016 - 19 - 21 август

/КРОСС/ Деветият Международен Фестивал на фолклорната носия- Жеравна 2016 ще се проведе от 19 август до 21 август. 

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем.
Входът за фестивалната територия е с платен пропуск, чиято стойност за посетителите е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се предявява при всяко влизане.
Входната такса не включва консумация на храна и напитки, както и осигуряване на фолклорна носия. Също така организаторите не поемат ангажимент за осигуряване на нощувки в квартири в Жеравна и околността. Предлага се безплатно ползване територията на палатковия лагер, която е обезпаразитена и са осигурени ток, вода и тоалетни.
Одобрените участници в Конкурса за клубове, школи и танцови състави заплащат 15 лева входна такса общо за трите дни.
Участващите в програмата на фестивала, официалните гости, дарителите и медийните партньори не заплащат входна такса.
Дарителите, официалните гости и закупилите ВИП пакети са обект на специално обслужване и се настаняват в обособен за тях „Войводски кът".
Живущите в Жеравна се освобождават от входна такса. Жителите на град Котел заплащат такса от 10 лева. Жителството се удостоверява с лична карта при влизане във фестивалната територия.

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров - продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе". Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица в Тетевенския балкан е проведена по старинен български обичай. Фактът, че младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на „Българе" с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и да направи скок век и половина назад във времето. Така се реализира идеята за международен Фестивал на фолклорната носия, който да е своеобразно дефиле на български и чуждестранни народни носии, съчетано с развлечения в автентична атмосфера и задължителното лично участие на всеки посетител.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.