• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Павлова обеща 100% безвъмездно саниране на панелките

Павлова обеща 100% безвъмездно саниране на панелките

/КРОСС/Държавата ще санира безплатно всичките 1 123 000 панелни и стоманено бетонни жилища у нас. Става въпрос за 70 259 сгради, като 98% от панелките се намират в 28-те областни града.

За целта държавата ще гарантира 1 млрд. лв., а Българската банка за развитие ще създаде фонд, в който ще привлече ресурс за финансирането на програмата, като се очаква той да надскочи държавната гаранция.

"Говорим за 100% безвъмездно финансиране. Етажната собственост само трябва да регистрира сдружение на собствениците, един вид НПО, и да заяви интереса си пред общната", каза регионалният министър Лиляна Павлова, която представи прорграмата след заседанието на МС.

Ще се започне от най-големите сгради, т.е. тези, които имат не по-малко от 36 жилища. В допълнение държавата ще поеме и онези 25%, които собствениците на жилища, които са санирали апартаментите си по текущата програма, вече са платили. По настоящата програма останалите 75% са европейско финансиране. По думите на Павлова държавата ще поеме и тези разходи, за да не се получава неравнопоставеност между текущата програма и новата.

Идеята е през следващата година по текущата програма да се санират 100-120 сгради. Все още обаче няма разчети колко жилища ще бъдат реновирани с новата порграма. Очаква се през първата половина на 2015 г. да приключи техническата част - промяната в закона за Българската банка за развитие, с която тя да може да създаде специалния фонд, одобряването на проектите и прочие. Според Павлова реалното саниране може да започне още през лятото.

Собствениците на жилища, които вече са ги санирали, няма да бъдат карани да го правят отново, Ескепрти на общините ще правят техническо обследване на сградите и ако се прецени, че саниран вече апартамент трябва да бдъе пребоядисан заради общия изглед на сградата или пък че дограмата трябва да бъде удебелена пак според общите критерии то това също ще се извършва за сметка на държавата.

Идеята е санирането да се извършва всеки път от различна фирма, за да се осигурява заетост. Все още обаче не е разработен механизмът за това. Според Павлова има два варианта. Единяит е да се сключва рамково споразумение с фирмите, заявили желание, като се изготви списък и те нямат право да се повтарят до изчерпването му. Другият вариант бил да се възлага поръчка за всяка една отделна сграда, но това би забавило процеса. Санирането на една сграда излиза средно около 200 000 лв., каза още регионалната министърка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.