• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Обучение за здравословен начин на живот събра участници от два континента

Обучение за здравословен начин на живот събра участници от два континента

/КРОСС/ В периода 15 - 23 юни 2019, в Сардиния, Италия се проведе Обучителен курс за обучение в сферата на здравословния начин на живот, включващ младежки оператори от партньорските държави и изпълняван въз основа на формат Обучителен курс (ТС), разработен съвместно от партньорите на проект "HEalth Practices for Own Self-Improvement" (HEPOSI). Инициативата събра отганизации от Италия, Парагвай и Перу, които в рамките на седем работни дни работиха върху създаването на Наръчник "Healthy Sensitive Youth", очертаващ методите, използвани в дейностите на проекта и фокусиран върху здравословен начин на живот на младежите от участващите държави и планиране на местна кампания за повишаване на осведомеността по темата за здравословния начин на живот на национално равнище във всички държави партньори.

За повечето от младежките работници от Перу и Парагвай проведеното обучение бе първа среща с реалността в Европа и чрез тази и последващите дейности Европейските партньори Асоциация за развитие на българския спорт (България) и Мине Ваганти (Италия) се надяват да допринесат за изграждане на капацитет в участващите организации от Латинска Америка. Световната здравна организация (СЗО) е поставила здравето и физическата активност сред ключовите детерминанти на глобалното здраве, като подчертава ролята на недостатъчното ниво на движение като един от основните фактори за увеличаване на смъртния риск в световен мащаб (вж. Уебсайта на СЗО). Доказано е, че физическата активност намалява риска от незаразни заболявания като рак и диабет и следователно се радва на решаващо значение не само за благосъстоянието на индивидите, но и от гледна точка на общественото здраве.

Според данни на СЗО повече от 80% от населението на света е в недостатъчно физически активно. Комбинираният ефект от недостатъчната физическа активност и неправилното използване на хранителните навици е квалифициран от СЗО като предизвикателство за глобалното здраве.

Данните на Евростат (2014 г.) очертават тревожна картина относно разпространението на затлъстяването (критичен риск за здравето и значително свързан с неправилните навици на физическата активност и храненето) сред европейските младежи, като 22,8% от младежите на възраст 18-24 години сa с наднормено тегло (ЕС 28).

В доклада си от 2016 г. "Анализът за сигурност на храните и храненето в Латинска Америка и Карибите" ФАО посочи връзката между общото намаляване на недохранването и глада и увеличаването на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението на Латинска Америка. Наличните данни показват, че около 5% от жителите на региона са или със затлъстяване, или с наднормено тегло.

В същото време докладът подчертава несъразмерното въздействие върху затлъстяването/наднорменото тегло върху жените в сравнение с мъжете. Затлъстяването при жените е с 10% по-високо от затлъстяването при мъжете в 20 държави от Латинска Америка и Карибите.

"HEalth Practices for Own Self-Improvement" (HEPOSI) предвижда сътрудничество между неправителствени организации от Европа и Латинска Америка, насочени към посрещане на предизвикателството за насърчаване на здравословната физическа активност и практиките за консумация на храна сред младите хора чрез методи на неформално образование.

Проектните образователни дейности са:
• Обучителен курс за обучение в сферата на здравословния начин на живот, включващ младежки оператори от партньорските държави и изпълняван въз основа на формат Обучителен курс (ТС), разработен съвместно от партньорите на консорциума;
• Местна кампания за повишаване на осведомеността по темата за здравословния начин на живот на национално равнище във всички страни партньори;
• Младежки обмен (YE) за здравословен начин на живот за младежите, включващ млади хора на възраст между 18 и 25 години от всяка партньорска държава.

Резултатите от проекта ще бъдат:
• Наръчник "Healthy Sensitive Youth", очертаващ методите, използвани в дейностите за учене на проекта (TC и YE), както и подробно описание на проекта и неговите постижения.
• Уеб платформа на няколко езика. Уеб платформата ще съхранява съдържанието, разработено в проекта, подробностите за дейностите (включително Социалната кампания) и цифровите версии на резултатите. В допълнение, уеб платформата ще служи като информационен център за последващи действия от страна на партньорите.

Проектът ще реализира различни дейности в рамките на 24 месеца с акцент на сътрудничество за иновации и обмен на добри практики за изграждането на капацитет в сферата на младежта в страните от АКТБ, Латинска Америка и Азия и е съфинансиран от програма "Еразъм+" на Европейския съюз. Консорциумът се състои от две европейски организации - Асоциация за развитие на българския спорт - България (координатор на проекта) и Mine Vaganti NGO - Италия и две латиноамерикански организации - Asociacion Puente Sur - Парагвай и Brigada de voluntarios bolivarianos del Peru - Перу.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.