• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Супербактерии заплашват здравето на хора и животни в ЕС

Супербактерии заплашват здравето на хора и животни в ЕС

/КРОСС/ Опасни супербактерии, открити в хора, животни и храни в страните от Европейския съюз, представляват сериозна заплаха за здравето, тъй като са резистентни на широко използваните досега антибиотици, съобщава Ройтерс. Данните се съдържат в доклад на Европейския орган за безопасност на храните и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

От анализа става видно, че всяка година от споменатите супербактерии в ЕС умират 25 хиляди души.

„Антимикробната резистентност е реална заплаха, която поставя на риск здравето на хора и животни", заяви Витенис Адриукайтис, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните. „Ние положихме съществени усилия, за да спрем нейното увеличаване, но това не е достатъчно. Трябва да действаме по-бързо, по-решително и на няколко фронта!".

Антимикробната резистентност се поражда от неправилното или прекомерното приложение на антибиотиците, което стимулира бактериите да еволюират и да оцеляват, като изработват нови стратегии, за да победят лекарствата.

В доклада на европейските специалисти се изтъква, че бактерията на салмонелата, която предизвиква често срещаната хранителна инфекция салмонелоза, е резистентна вече на редица лекарства и е много разпространена из цяла Европа. Някои разновидности на микроорганизма, като Salmonella Typhimirium, показват изключителна висока устойчивост на широка палитра лекарства. Това налага много по-предпазливото използване на антибиотиците при лечението на хора и животни, заключава докладът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.