• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Засилват мерките срещу разпространението на бруцелоза в Русенско

Засилват мерките срещу разпространението на бруцелоза в Русенско

Русе /КРОСС/ Областният управител на Русе Стефко Бурджиев и неговият заместник Станимир Станчев проведоха работна среща свързана с набелязването на мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта бруцелоза по овцете и козите, разпространена поради нерегламентирано превозване на животни. Участие взеха д-р Андриан Райков - директор на ОДБХ - Русе, д-р Николай Ненов - официален ветеринарен лекар на Община Русе, представители на ОД на МВР - Русе и Регионална дирекция автомобилна инспекция - Русе.
В началото на срещата д-р Райков подчерта, че най-важното което трябва да се направи сега за нашата област е да се набележат конкретни мерки, които да ограничат появата и разпространението на заболяването. Действията трябва да бъдат бързи и ефективни, точно за това от днес започват и срещи с кметовете на населените места в русенска област, каза д-р Райков. Целта е да сигнализират, ако има констатиране на придвижване на животни без необходимата маркировка по закон и липса на документи и да бъдат задържани за временно пребиваване на територията на съответната община до следващ етап, когато трябва да се транспортират до кланици.
Д-р Николай Ненов подробно описа симптомите на заболяването бруцелоза. Той заяви, че тo представлява зооноза, т.е развива се и при животни и при хора. При хората това става основно при консумация на сурови животински продукти, като мляко, млечни продукти и месо. По този повод профилактиката е от особено значение. Заболелите животни от бруцелоза се изолират и унищожават. Това заболяване не е констатирано близо 70 години в България, подчерта още д-р Ненов.
По време на срещата беше уточнено, че всички животновъди са задължени да идентифицират животните и да спазват всички забрани от закона. Движението на животни на територията на страната се извършва чрез лицензиран превоз, като лиценза сеиздава по заявка от Българската агенция по безопасност на храните.
В момента заболели животни има на територията на Плевенска област и е изключително важно да се спазва стриктно регламента с транспортиране на животни за да не се допусне заболяването да бъде пренесено в нашата област, подчерта д-р Андриан Райков.
От своя страна областният управител Стефко Бурджиев апелира към представителите на ОД на МВР и Регионалната дирекция автомобилна инспекция - Русе да засилят контрола върху всеки един транспорт с живи животни. Да се правят необходимите проверки и да бъдат изисквани всички съпътстващи документи. Губернаторът направи предложение да бъдат уведомени и представителите на Регионална дирекция „Гранична полиция" и да им бъде предоставен пълен набор от документи по който, стриктно да следят за трансграничния превоз на живи животни и по този начин да не бъде допускано разпространението на заболяването.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.