• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Евтаназията в Ямболско временно е спряна

Евтаназията в Ямболско временно е спряна
Над 3000 са умъртвените животни до момента

/КРОСС/ Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно. Жива верига пази последното стадо в селото, което не е умъртвено, съобщи БНР.

Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев за умъртвяването на животните. Сред протестиращите е и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно от БАБХ обявиха, че извънредната пресконференция ще е днес в 15:00 ч.

Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата.

Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра д-р Янко Иванов.

"Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи", заяви той пред БНР.

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат умъртвени още около 300 животни.

Досега бяха евтаназирани над 3 хиляди овце и кози.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се провежда евтаназия заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.Собствениците на животните, подкрепяни от различни организации, бяха блокирали пътя към населеното място и организират по-късно днес протест пред президентството в столицата.

Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лв. на животно. Министърът се ангажира, че ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да, и помним главната преговаряща тогава! Която за добре изпълнената си задача, получи сладкия синекурен пост в управата на водеща френска банка!!! След време, отново добрала се до властта - този път като министър на образованието, въведе такива унищожителни за образованието на децата ни програми, че те да излизат от училище тотално неграмотни, лесно манипулатируеми хора!!!

15.07.2018 18:28:40

Теория на конспирацията

Преди "влизането" си в ЕС , България / продажниците тогава на власт/ е подписала един тон документи с които се задължава в частност да отглежда не повече от "n" бройки добитък, яйца, мляко и т.н.т до спирането на ядрените реактори 1,2,3,4. Та сега целенасочено се пръска от емисари наляво и надясно с едни препарати и молекули с цел да се спазват тези правила. Но народа иска да яде продукти наше производство. Не ще евра в замяна на нашата стока. Еврата не се ядат директно и на масата не можеш да ги сложиш. Но може да си купиш вносни зеленчуци, меса и плодове с гарантирано качесто не по вкуса на българина. Яжте домати с вкус на чамова дъска, праса като дръжката на правата лопата ! Е, питам аз , кой пръска преднамерено и заразява нашата стока ? Няма да е местен човек, българин. Хора , отваряйте си очите, кой ви набикаля, кави препарати ви продава и каква работа върши из вашите полета и пасища ! Крушката си има опашка !

15.07.2018 16:12:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.