• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Румен Порожанов: Обезщетението за умъртвено животно може да достигне 190 лева

Румен Порожанов: Обезщетението за умъртвено животно може да достигне 190 лева

/КРОСС/ Има готовност още утре да започне изплащането на обезщетения за стопаните на умъртвени животни от странджански села заради чумата по дребните преживни животни. Това увери в предаването "Неделя 150" министърът на земеделието Румен Порожанов. По думите му, изплащането може да започне независимо че решението на Министерския съвет ще излезе в сряда, тъй като протоколите за селата Воден и Кости вече са обработени по старите ставки, очаква се тази седмица да бъдат гласувани и нови такива, съобщи той:

"Няколко са обезщетенията. Първото е на единица животно, което е евтаназирано, по методиката, която е нормативна. Ние направихме изчисленията - около 150 лева на овца. В момента сме се събрали в министерството с моите заместници, с екипите. Ще направим отново изчисления и ще искам санкции от Министерски съвет в сряда тази сума за единица животно - за овца и за коза, да бъде 190 лева. Успоредно с това ще има компенсиране с деминимис на всяко едно животно, ще има компенсиране за пропуснати ползи на наличните животни, които не са евтаназирани в тези седем общини, защото те имат възбрана за реализация на продукцията си и двуседмична възбрана за излизане от оборите, тъй като те трябва да бъдат хранени на място. Ще актуализираме - там очаквам между 35 и 40 лева на животно да коригираме оценката си за подпомагане. Нашата цел е да има абсолютно адекватно и рационално подпомагане. Истината е, че обвързаното производство също ще бъде платено. Това е една голяма субсидия на база на форсмажорните протоколи, които има за евтаназия на тези стада."


Огнищата на чума по дребните преживни животни предизвикаха умъртвяването на хиляди животни. Радикалните мерки доведоха до масово недоволство и протести на местните животновъди. Тази зараза влиза за първи път в рамките на Европейския съюз, заради което комисия от еврочиновници ще направи инспекция в страната ни през следващата седмица. „Не се доказваме на никого. Такива са практиките в борбата с болестта. След като има огнища, след като има положителни проби, такива са правилата за биосигурност", подчерта земеделският министър.

Над 6 хиляди са взетите проби. До момента са евтаназирани по хуманен начин в първите две огнища малко над 1 900 животни, а в други три населени места - между 1 900 и 2 000 животни, поясни Румен Порожанов. Той каза още, че животновъди от други части на страната са изразили готовност да подпомогнат засегнатите стопани след справянето със заразата:

"Животновъдите от останалата част, други асоциации, вече изразиха готовност. Независимо от обезщетенията, които държавата ще направи, те, когато падне карантината за гледане на животни, да им предоставят безплатно от цялата страна животни, така че те да могат постепенно да въстановяват стадата си."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.