• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

От БСП скандираха "оставка" за Бетина Жотева в парламента

От БСП скандираха "оставка" за Бетина Жотева в парламента

/КРОСС/ Депутатите от „БСП за България" скандираха "оставка" за Бетина Жотева по време на дебатите по отчета на Съвета за електронни медии за 2016, предаде „Фокус".

Те вдигнаха и плакати с лика на Бетина Жотева и поискаха оставката ѝ като член на Съвет за електронни медии.

Причината е скандал от преди две седмици, когато членът на СЕМ Бетина Жотева влезе в конфликт и отправи заплахи към председателя на Съюза на българските журналисти Къдринка Къдринова заради отправен към нея въпрос по време на пресконференция.

„СЕМ загуби своята обществена легитимност в резултат на това, че човек от СЕМ, призван да защитава свободата на словото се превърна в палач на свободата на словото. Става дума за казуса с Бетина Жотева", каза говорителят на „БСП за България" Елена Йончева от парламентарната трибуна.

„СЕМ загуби легитимността си, както сред журналистическата гилдия, така и сред българската общност", заяви тя.

„Поведението на Жотева е неприемливо и в разрез с основните принципи на журналистическата етика и свободата на словото. Основната европейска ценност е свободата на медиите. Липсата на позиция и отношение прави всички нас съучастници", каза още Йончева.

"Аферата „Бетина Жотева" е най-голямата морална криза, през която СЕМ минава", каза друг народен представител от БСП и журналист по професия Александър Симов.

„Какво каза Бетина Жотева на журналист, който пита и задава въпрос и не прави друга интрига - „Ако си отвориш устата още веднъж за мен, ще видиш какво става". Това не е поведение на регулатор, това е поведение на комендант в концлагер. Така се говори на концлагеристи, но не и на журналисти", коментира Симов.

По думите му член на СЕМ казва, че съветът поддържа ангажимента си да стои зад свободата на словото, плурализма и вероятно в този казус Бетина Жотева не е намерила правилния тон и думи да се обърне към колегите си.

„Това не са тон, нито думи, това е откровена заплаха. Това е откровен бич за свободата на свободното слово. Това е недопустимо поведение за един човек, пратен да отбранява свободното слово", посочи депутатът от БСП.

По думите му този казус трябва да бъде основен в дебата по отчета на СЕМ за 2016. Симов посочи, че БСП не е против СЕМ, но поиска Бетина Жотева да не е в него.

Отношение взе и Стефан Данаиолов.

„Очаквах от Бетина Жотева, като интелигентна жена, отдавна да ни е освободила от ангажимента да разискваме този случай, като напусне СЕМ. Скъпи колеги от ГЕРБ, как бихте реагирали, ако с думите на Жотева беше отговорил на журналист, предложение на БСП от предишните години за СЕМ Иво Атанасов, в комисия? Кажете си честно какво щеше да бъде вашето поведение? Щяхте да ни наричате „мръсни комунисти" и какво ли още не", заяви социалистът.

Според него не е правилно едностранно да се гледат нещата - защо се реагира така срещу Жотева.

„Всеки от нас трябва, когато дойде време за избор, да има предвид какво седи и зад човека - дали само фигурата или има и още нещо", подчерта депутатът от ПГ на „БСП за България".

Стефан Данаилов заяви, че е право на депутатите от ПГ на левицата, които са и журналисти, да реагират остро на този случай.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.