• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Повече от 100 журналисти са загубили живота си от Нова година насам

Повече от 100 журналисти са загубили живота си от Нова година насам

/КРОСС/ Над 100 журналисти и служители в медии са убити в 36 страни по света от началото на 2018 г. Това съобщи в Женева неправителствената организация Press Emblem Campaign, предаде БГНЕС. Тя призова международната общност за незабавно разследване на убийствата и за изправяне на отговорните за тях пред правосъдието.

"За 10 месеца на тази година броят на журналистите вече надхвърли данните за миналата година. От януари 106 журналисти и служители в медиите са убити в 36 държави", отбеляза организацията, припомняйки, че през цялата 2017 г. са регистрирани общо 99 подобни убийства. Първите три страни в негативната класация по броя на жертвите през тази година са Афганистан /17/, Мексико /15/ и Йемен /8/.

Обявяването на данните е във връзка с 2 ноември, когато се чества Международният ден за прекратяването на безнаказаността за престъпления срещу журналисти. Генералният секретар на Press Emblem Campaign Блез Лампан заяви, че "борбата с безнаказаността се намира в центъра на борбата за правата на човека". "Националните механизми не са достатъчни, необходими са международни механизми за разследване", констатира той.

Press Emblem Campaign смятат, че убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в началото на този месец в Истанбул е свидетелство за "тревожното увеличаване на престъпленията, насочени срещу журналистите в света".

Press Emblem Campaign е създадена през 2004 г. и има консултативен статут към ООН. В статистиката, която тя води, са отразени случаите на убийства на журналисти при изпълнение на професионалните им задължения. Източник на информация са съобщенията на пресата, ООН и неправителствените организации.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.