• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

БНТ1 и МОН представят създателя на единствения у нас училищен marching band

БНТ1 и МОН представят създателя на единствения у нас училищен marching band

/КРОСС/ На 3 май в рамките на кампанията на БНТ1 и Министерството на образованието и науката „Най-добрият учител, когото познавам" ще бъде излъчен документалният филм за преподавателя по музика от гр. Златица Тодор Цачев. Режисьор на филма е Моника Якимова, а оператор - Димитрина Иванова

Тодор Цачев е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков" и на Националната музикална академия „Панчо Владигеров", а след това работи в Биг Бенда на Българското национално радио. Студентска бригада го отвежда в САЩ, където за първи път гледа спектакъл на училищен духов оркестър и мажоретен състав - Marching Band. Когато се връща у дома, се отдава напълно на идеята да популяризира и у нас една от най-хубавите традиции на американските училища. „Осъзнавайки огромния потенциал на подобен проект, се заех да проуча възможността и начините за неговото реализиране в България" - разказва Тодор Цачев и продължава: "Оказа се, че подобен формат на училищен оркестър не съществува тук и в реализирането на тази идея ще срещна много трудности."

Мечтата му се осъществява в подбалканския град Златица. Благодарение на ентусиазма и усилията на преподавателя по музика в СОУ „П. Хилендарски" днес успешно се развива единственият у нас „марчинг бенд" по американски образец. Учителят купува със свои средства 16 музикални инструмента, аксесоари, учебници и софтуер от най-престижната американска компания за обучение на марчинг бенд, създава действащ детски духов оркестър. Днес музикалният колектив наброява 80 участници - оркестранти и мажоретки. Бендът, подкрепен и от фондация „Америка за България", достига и до полуфиналите на телевизионното риалити за таланти.

През 2016 г. Тодор Цачев получава отличието на община Златица „заслужил учител". За първи път наградата се присъжда за изключителен принос в учебния и извън учебен процес.

Днес ученическият духов оркестър „Маршируващи звезди" - Златица се радва на национална популярност и на многобройни изяви, а неговият създател бе избран сред 40-те млади успели българи в класацията на „Дарик радио" "40 до 40" заедно с носителите на «Оскар» в областта на кинотехнологиите Владимир Койлазов и Петър Митев, световно известния диригент Йордан Камджалов и други талантливи млади хора.

Телевизионните портрети от кампанията
„Най-добрият учител, когото познавам"
се излъчват всяка сряда в предаването „Денят започва с култура" по БНТ1.
Излъчените в поредицата филми можете да гледате на сайта на БНТ www.bnt.bg

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.