• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Вълчица на свобода - страшно или смешно?

Вълчица на свобода - страшно или смешно?

/КРОСС/Докато хайката по залавянето ѝ продължава, се трупат въпроси. МАЛКА хитра вълчица подлуди държавата през почивните дни. Избяга от сектора си в благоевградския зоопарк, пийна вода от чешмата на алеята и хвана гората.

8-месечното животно вдигна на крак полиция, пожарникари, еколози, ветеринари, общинари, ловци, журналисти и сеирджии. За тези пет дни от неделя насам вероятно зоологическата градина би регистрирала най-голяма посещаемост. Входът обаче е безплатен, не се продават билетчета, така че няма как да се отчете напливът от мераклии да видят откъде и как точно е изчезнала вълчицата. След деня на бягството - неделя, когато входът бе затворен за посетители, в следващите дни в зоопарка спокойно се разхождаха майки и бащи с деца, любопитни ученици, смели младежи, тръгнали по пътя на хищника. Някои дори обикаляха по пътечките, по които се е измъкнала бегълката, с надеждата да я зърнат, макар и от далеч. Стана им любимка.

Тя си няма име, както и останалите в клетките, вероятно заради това някои за по-голямо удобство решиха да я кръстят скучно и тривиално - Лупи, като герой от детско анимационно филмче, което пък всъщност произлиза от латинското наименование на вълк (lupus).

Известно е, че вълкът е най-съобразителният, хитър и предпазлив хищникЫ и може би заради това все още не може да бъде заловен. Без резултат останаха хайките на ловци, въоръжени с пушки за дистанционно упояване. Многото храсти и дървета, където тя се крие, не позволяват да се стреля по нея. Стана ясно, че се върти около сектора си, излиза и влиза по познат и отработен маршрут, както и че напуска цялата територия на зоопарка, по чиято ограда има достатъчно удобни дупки. Заговори се дори, че това не е първото бягство от клетката. Често се разхождала по алеите "като генерал", призна циганче от махалата, което редовно обикаля в парка.

За да не гладува, докато се крие от хорските погледи, управата на зоопарка редовно оставя парчета сурово месо. Надеждата е, след като се върне да вечеря, да бъде заловена. Едва на петия ден, освен храната, бяха поставени и два вълчи капана. Те са от типа на т. нар. хуманни, предназначени да залавят животните, без да ги нараняват. Сега наред е търпението, за да огладнее вълчицата и да падне сама в тях.

Макар и все още неприключила акцията по залавянето й, въпросите, които висят без отговор, вече се трупат един след друг.

Как от уж сериозно укрепена и висока 3 метра ограда хищникът се е измъкнал? Колко често е ставало това и защо досега никой не е сигнализирал? Достатъчно надеждна ли е защитата на клетките срещу евентуални бягства на хищници?

Не стана ясно защо, след като не е заловена бегълката, в района на зооградината се допускат граждани. Уверенията, че животното не е агресивно, свикнало е с хора, не напада, страхливо е, родено е в зоопарк, не могат да бъдат оправдание за безконтролното допускане на деца в района. Както журналисти видяха четириногото да се разхожда спокойно, така то можеше да бъде видяно и от дете, което да се изплаши.

Това не е първото бягство на питомник от благоевградския зоопарк. Преди 8 г. две мечки напуснаха огражденията и подлудиха града. Свободата им обаче продължи само няколко часа и четириногите бяха заловени. Преди повече от 20 г. пък лъв избяга и влезе в двора на къща в съседство със зоологическата градина.

А след акцията по залавянето на вълчицата, придобила вече повече хумористични измерения, отколкото страховити, се налага да се чуят сериозните отговори на множеството въпроси около безопасността на хората и животните в зоопарка.

Антоанета Маскръчка, в.24часа

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.