• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Пиенето на топла вода с лимон - опасно за зъбите

Пиенето на топла вода с лимон - опасно за зъбите

/КРОСС/ Водата с лимон сутрин обикновено е основа за всяка диета за детоксикация и напитка, в чието действие звездите от шоубизнеса се кълнат, пише „Дейли мейл“.

Въпреки че сега е много модерно да започваме деня си с чаша вода с лимон, експерти предупреждават, че това може да се отрази зле на зъбите ни.

Защитници на този сутрешен навик твърдят, че той събужда черния дроб и помага за бързото изхвърляне на токсините, стимулира храносмилателната система, помага за отслабване и действа добре при чувствителен стомах.

Но зъболекари предупреждават, че киселинността на тази напитка може да наруши зъбния емайл и да доведе до петна и обезцветяване на зъбите.

Проф. Деймиън Уалмсли – част от британската зъболекарска асоциация, твърди, че според изследванията колкото по-кисела е една напитка, толкова повече вреди на зъбите.

Специалистът предупреждава, че лимоновият сок е особено вреден – и то ако е в комбинация с топла вода.

„Лимоновият сок има pH между 2 и 3 и е доста киселинен. Температурата на водата увеличава този ефект, защото ерозията е по-силна при по-високи температури“, обяснява проф. Уалмсли.

Д-р Найджъл Картър също смята, че лимонът в гореща вода може да доведе до зъбна ерозия.

„Лимонът в гореща вода е добър източник на витамин С, но може да навреди на зъбите. Проблемът е в киселинността на напитката. Ако се консумира редовно, ще доведе до омекване и износване на емайла на зъбите – по-известно като зъбна ерозия“, обяснява специалистът.

„Зъболекарите забелязват увеличение на случаите на дентална ерозия поради употреба на кисели газирани напитки“, пояснява още д-р Картър.

За да се намали ефектът на ерозия, специалистът препоръчва да консумирате водата с лимон през сламка, за да не засяга зъбите.

Друг съвет е да изпиваме напитката на един дъх, за да може киселинността да засегне зъбите за възможно най-кратко време.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.