• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Около 230 фирми са се регистрирали по схемата 60/40 за държавна помощ

Около 230 фирми са се регистрирали по схемата 60/40 за държавна помощ

/КРОСС/ От вторник, 31 март фирмите могат да подават документи за държавна помощ по схема, добила популярност като "60/40".

В ефира на Би Ти Ви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова каза, че от тази възможност са се възползвали 230 фирми. Според нея бройката не е малка.

Както е известно, една от антикризисните мерки, които правителството прие, за да подпомогне бизнеса заради епидемията от коронавируса, е държавата да изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора.

"Целта на мярката е да подкрепи работодателите, които са търсили работници, обучавали са ги и трябва да ги запазят, защото след два месеца, надявам се, те ще работят на пълни обороти. За останалите има защитна мрежа, първата е фонд "Обезщетение за безработица", каза Менда Стоянова.

Тя твърди, че кризисната мярка за бизнеса и обезщетенията за безработица са сред аргументите за предложената актуализация в бюджета, с която се предвижда държавен дълг до 10 млрд. лв. Окончателното гласуване ще бъде в понеделник.

По-късно по време на брифинг в сградата на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев пък заяви, че кандидатствалите фирми по схемата са 250-260.

 По думите му вече са осигурени средства по схемата 60/40 и засега България няма нужда да се възползва от заем от фонд на Европейската комисия.

"Няма яснота какво ще представлява този фонд. Анонсът от страна на комисията е, че за държавите, които са в най-тежко положение, могат да бъдат отпускани кредити, които да покриват разходите по схемите от типа 60/40. Ако има подобно финансиране, ако е при изгодни условия, може да го използваме. Ние така или иначе вече сме отделили ресурс за мярката 60/40. Ако има предложение от страна на Европейската комисия за осигуряване на заемно финансиране, ние към момента нямаме нужда от това", каза Дончев.

Междувременно работодателските организации излязоха с отворено писмо, в което твърдят, че засега едва под 1% от предприятията виждат възможност за запазване на работните места по схемата 60/40.

Причината според работодателите е, че съгласно закона за извънредното положение служителите трябва да получат брутното си възнаграждение (в сумата влизат данъци и осигуровки към държавата) във време, в което не полагат труд.

Затова се смята, че за работодателят е "по-изгодно" да освобождава, за да може обезщетението за безработица да се поема от държавата.

Според проучване на Българската стопанска камара пък едва 8% от фирмите биха се възползвали от антикризисната схема на правителството. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.