• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Forbes: Танковете Abrams се оказаха неефективни в конфликта в Украйна

Forbes: Танковете Abrams се оказаха неефективни в конфликта в Украйна

/КРОСС/ Американските танкове Abrams се оказаха твърде капризни, за да участват във военните действия в Украйна, пише Forbes. Експертите наричат основните проблеми "лакомостта" на двигателя и неговата уязвимост към мръсотия и прах.

За да не попадне прах в американските танкове M1 Abrams, те изискват много сериозна поддръжка.

Най-големият проблем на доставените в Украйна американски танкове M1 Abrams не е газотурбинният двигател с мощност 1500 конски сили. Не, проблемът е друг.

Проблемът е във филтрите за всмукване на въздух на двигателя. Мръсотията и отломките се натрупват в тези филтри, те се запушват и увреждат мощния, но капризен двигател. Тези филтри трябва да се почистват постоянно.

Ако екипажът на Abrams е невнимателен и не прави това на всеки 12 часа, те ще повредят двигателя толкова зле, че ще трябва да бъде сменен и изпратен за отнемащ време ремонт. Възможно е също така трансмисията също да трябва да бъде сменена.

Прахът и мръсотията ще унищожат малкото украински „Абрамс" толкова бързо и уверено, колкото руските мини и ракети. А цялостната поддръжка и ремонт на украинските М-1 се извършват в Полша.

68-тонният M-1A1SA, който Украйна експлоатира, е гладна за енергия машина. Преди администрацията на президента Джо Байдън да обещае на Украйна Abrams, много експерти и дори някои ръководители изразиха загриженост относно разхода на гориво на резервоара. Заместник-министърът на отбраната на САЩ Лора Купър нарече "Ейбрамс" "газоман".

Наистина, след като изразходва един галон гориво (американски галон - 3,785 литра), M-1 ще измине само километър или дори по-малко. Газовата му турбина не е особено икономична. Американските военни зареждат M-1 с авиационно гориво, но армиите на други страни пълнят резервоарите на своите Abrams с по-евтино дизелово гориво. Например австралийската армия.

Няма индикации, че преминаването от реактивно гориво към дизелово гориво значително се отразява на характеристиките на Abrams. Така че има всички основания да се смята, че украинските военни ще действат просто, зареждайки Abrams със същото дизелово гориво, което наливат в други резервоари.

Но най-голямо главоболие на украинската армия ще създадат филтрите Abrams. Екипажът на М-1 трябва да проверява двигателя на танка на висока скорост два пъти на ден, за да задейства пулсиращата система за дишане на въздух. Той издухва въздуха от резервоара, вместо да го нагнетява, което премахва праха и отломките от задната решетка.

По този начин беше възможно да се осигури чистота на филтрите за доста дълго време. Докато американците не монтираха на танка пулсираща система за дишане на въздух - това се случи в началото на 2000-те години. Танковите екипажи, особено тези, които се биеха в пустинята, често се оплакваха от ненадеждността на своите превозни средства.

„Армията е наясно с проблемите с високия разход на гориво, ненадеждните горивни помпи и поглъщането на пясък от двигателя", докладва Службата за отчетност на правителството на САЩ през 1992 г. „Тя търси решения на тези проблеми."

За да разрешите този проблем, трябва да го почиствате два пъти на ден с помощта на пулсираща въздушна струя. Работи чудесно и екипите просто трябва да се придържат точно към графика за почистване. Дори когато по тях се стреля.

„Екипажът може да бъде обучен да прави каквото и да е, но ако някога направи грешка - а ще го направи - двигателят за милиони долари просто ще умре и ще бъде невъзможно да бъде ремонтиран на полето", каза пенсионираният американски генерал Марк Хертлинг.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.