• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Светът е в шок от екзекуцията на иранския борец

Светът е в шок от екзекуцията на иранския борец

/КРОСС/ Международният олимпийски комитет заяви, че е шокиран от новината за изпълнението на смъртната присъда на иранския борец Навид Афкари, предаде ДПА.

"Екзекуцията на бореца Навид Афкари в Иран е много тъжна новина. МОК е шокиран от това съобщение", се казва в изявлението, публикувано вчера.

27-годишният състезател беше екзекутиран вчера в затвора "Аделабад" в южния ирански град Шираз. Случаят привлече внимание в социалните мрежи.

Властите обвиниха осъдения, че по време на размириците в града е намушкал смъртоносно с нож охранител във водоснабдителна фирма в Шираз. Публикувани бяха и самопризнанията му, но семейството и правозащитни организации заявиха, че те са били изтръгнати чрез мъчения.

По-рано тази седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах отправи призиви в писма до президента и до върховния лидер на Иран, като призова за помолването на Афкари. В изявлението си МОК изрази притеснение, че иранските власти са пренебрегнали както неговите призиви, така и тези на спортисти от цял свят, иранския национален олимпийски комитет и федерациите по борба.

"Мислите ни са със семейството и приятелите на Навид Афкари", добави комитетът.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също осъди екзекуцията.

Извършената от иранския режим екзекуция на Навид Афкари е ужасна и жестока" и САЩ решително я осъждат, написа вчера Помпео в туитър. - Това е скандално посегателство срещу човешкото достойнство, дори според печално известните критерии на този режим."

"Иранците не могат да бъдат накарани да замълчат", предупреди Помпейо и увери, че животът и смъртта на Афкари "няма да бъдат забравени".

За Афкари се застъпи и президентът на САЩ Доналд Тръмп, който призова иранските власти да не привеждат смъртната присъда в изпълнение. Според президента той е бил осъден на смърт заради участието си в антиправителствена демонстрация.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Техеран, Ялта, Потсдам

око за око, зъб за зъб...така е при исляма...ТАКА ЧЕ КАКВО ДУДНЯТ ВСИЧКИТЕ?

14.09.2020 02:05:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.