• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Сандов за разследването на европрокуратурата: Скритите емисии са скрити десетки милиони

Сандов за разследването на европрокуратурата: Скритите емисии са скрити десетки милиони

/КРОСС/  Надявам се, че след приключването на разследването на Европейската прокуратура срещу енергийните дружества няма да има само санкции, свързани с нарушенията. Надявам се, че ще бъдат потърсени пропуснати ползи, защото тези скрити емисии са скрити десетки милиони. Това каза бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той допълни, че държавата продължава да неглижира въпросите, свързани с чистата среда, в която живеят хората, за да бъдат те здрави.

„Докато бях министър, при мен не пристигаха докладите, с които се казва колко емисии се подават за купуване на квоти от международната търговия. Този тип процеси минават през Изпълнителната агенция по околна среда, но не стигат до министъра“, заяви бившият екоминистър.

Той допълни, че Изпълнителната агенция по околна среда е част и от Европейската агенция по околна среда и този тип данни са само по тази посока.

„Емисиите от парникови газове се изчисляват по формула, докато другите емисии, които също излизат от комина през това време – за серните диоксиди, за азотния оксид, за фините прахове частици, за съединенията, свързани с живак, се измерват и те подлежат на контрол от Изпълнителната агенция по околна среда“, каза Сандов.

Той обясни, че парниковите газове не могат да бъдат измерени, тъй като те веднага излизат в атмосферата и не могат да бъдат проследени по начина, по който другите съединения могат да бъдат.

„Но как едни и същи процеси генерират различни данни? От доклад на неправителствена организация, който излезе наскоро - това, което се подава към КЕВР като произведена енергия и това, което се подава към Изпълнителната агенция по околна среда, като произведени емисии се различава драстично. Не можем да търсим вина само във верификатора, който вероятно само е потвърждавал едни фалшиви данни, които са идвали от предприятията“, смята Сандов.

Бивш началник на отдел в Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“, отговарящ точно за приемането на тези данни и изпращането им в Европейската агенция е София Ненова, която е лицето за контакт на тази фирма верификатор. „Това е много интересно. В сферата на тежките замърсители в България често виждаме такива преплитания“, посочи той.

Сандов разказа за нарушенията, които е открил в ТЕЦ „Брикел“ при проверка преди няколко месеца.

„Имаше не само нарушения, свързани с околната среда. Имаше незаконна бензиностанция на терен. Служителите бях без предпазни облекла. Като цяло това предприятие работи извън закона в много направления“, заяви бившият екоминистър.

Той допълни, че според данни на СЗО и Европейската агенция по околна среда от 2016 до 2020 г. над 3100 души са загубили живота си, в следствие на замърсяване, предизвикано от изгарянето на лигнитни въглища и това е коствало загуби от бюджета между 22 и 30 млрд. лв.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

този хвалипръцко

да спре да вряка, че няма нито образование, нито ценз !Нека да видим неговите поразии за колко милиона са и тогава да говори публично, май е време да го започнат, даже депутат не успя да се дореди и имунитет да има!

07.04.2023 14:53:39

Захари

А кога ще разследват поразиите, които направиха Сандов и Белев?

12.03.2023 20:11:17

Миро

Рекетьорчето много знае нещо

08.03.2023 09:22:58

Ева

Десетки милиони, до които зелените ги е яд, че не се докопаха

08.03.2023 09:22:22

Анонимен

Що за дивотии. То сигурно има и нещо вярно, но интерпретацията е глупава. Плащането на замърсяването ( вредните емисии или купуването на квоти) щеше допълнително да натовари цената на енергията от теци централи. Отделен е въпросът, къде са отишли спестените пари. Ако са допринесли за по-ниска цена-лошо няма. Не са само те замърсителите у нас, а и не сме сами ние замърсителите по света. А това как 3100 човека починали от замърсяване на въздуха точно от лигнитни въглища, са стрували на някакъв бюджет 20-30 милиарда, предизвиква бурен смях и основателнисъмнения за интелекта на източника.

07.03.2023 09:24:28

Асен

Сандов самият е за прокуратурата, заедно с Белев и другите от зелената мафия.

06.03.2023 19:51:12

Анонимен

а ти си една нескрита хиена

06.03.2023 12:10:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.