• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

ООН: Расте международният консенсус за спиране на Израел в Газа

ООН: Расте международният консенсус за спиране на Израел в Газа

/КРОСС/ Има нарастващ международен консенсус да се заяви на Израел, че е необходимо прекратяване на огъня и че нападение срещу Рафах би причинило хуманитарна катастрофа. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на посещение в Йордания, съобщава "Ройтерс".

"Свидетели сме на нарастващ консенсус сред международната общност да се каже на израелците, че прекратяването на огъня е необходимо, а също виждам и нарастващ консенсус - чух го в САЩ, чух го от Европейския съюз, да не говорим, разбира се, за мюсюлманския свят, да се заяви ясно на израелците, че всяка сухопътна офанзива в Рафах може да означава хуманитарна катастрофа", подчерта той на пресконференция.

По време на обиколка в лагер в Йордания, където агенцията на ООН за палестинските бежанци предоставя здравни и образователни услуги, Гутериш посочи, че агенцията е спасителен пояс на надежда и достойнство за милиони бежанци в региона.

"Трябва да се стремим да запазим потока на единствените по рода си услуги, които агенцията предоставя, защото това поддържа надеждата. В един все по-мрачен свят агенцията е единственият лъч светлина за милиони хора", изтъкна той.

Йордания, която е в центъра на арабско-израелския конфликт, приютява 2,4 милиона палестински бежанци - най-големия брой сред съседите на Израел. Много от нейните граждани са от палестински произход.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци е в криза, откакто Израел обвини дузина нейни служители в участие в атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Твърденията накараха най-големия спонсор на службата - Съединените щати, и някои други страни да спрат финансирането, което постави под съмнение бъдещето на агенцията.

Оттогава обаче някои други държави възобновиха финансирането.

Резултатите от предприетото независимо вътрешно разследване на ООН ще помогнат за укрепването и подобряването на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, заяви Гутериш.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.