• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Мария Захарова: Ще има "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

Мария Захарова: Ще има "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

/КРОСС/ Москва предупреди Запада, че ще даде "изключително твърд отговор", ако Съединените щати и Европейският съюз решат да конфискуват стотици милиарди долари замразени руски активи, предава "Ройтерс".

От началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакциите с централната банка на Русия и Министерството на финансите, замразявайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

Въпреки това не бяха взети допълнителни решения какво да се прави с тези активи. Киев иска прехвърлянето на тези средства или поне приходите от тях за възстановяването на Украйна, но тези искания са ограничени от липсата на законодателна рамка, която да предвижда изтеглянето на суверенните средства на която и да е държава.

Европейският съюз прие законодателство в понеделник за конфискуване на неочаквани печалби, направени от замразени активи на руската централна банка, първата конкретна стъпка към постигане на целта на блока да използва парите за финансиране на реконструкцията на Украйна.

"Това е кражба. Това е присвояване на нещо, което не ви принадлежи", коментира това решение Мария Захарова, официален представител на руското външно министерство.

Тя заплаши, че ответните мерки ще бъдат "изключително тежки", без да уточни какви точно действия ще предприеме Москва.

"При положение, че страната ни квалифицира това като кражба, отношението ще бъде като към крадци", добави Захарова.

По-рано Русия каза, че ако имуществото й бъде конфискувано, в отговор може да бъдат иззети американски, европейски и други активи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Спирачката на тъпите действия трябва да идва не само от възможността за възмездие. Преди всичко не бива да правиш недостойни неща, изхождайки от някаква моментна конюнктура. Ние на руснаците сме им под радара. Отдавна гледат на нас със съжаление и като на неблагодарници заради тъпите изказвания на политиците ни от последните 30-тина години. В случаят ства дума за нещо по-сложно. Става дума за парите на Русия. Ако ги отнемат, колективните западняци ще си плюят в лицето задрасквайки основата на капитализма-неприкосновена чужда собственост. Имайки предвид как се развиват нещата до момента, съм склонен да вярвам на Захарова, че за пореден път ще ги накарат да страдат. Тъпото е че ще страда бизнеса и обикновените хора, плащайки за грешките на политици-идиоти. Руснаците винаги са поне с два хода напред и са готови за враждебните действия, а също така и с отговора на тях. Нашите, прости ми Господи, лидери играят покер с нашите пари и затова им е лесно да се правят на герои, нали друг плаща.

13.02.2024 14:45:22

Анонимен

Тъпо е да дразниш мечката. Рано или късно ще те смаже! А руснаците винаги идват за своето.

13.02.2024 13:21:15

Анонимен

Не мога да си представя как некадърниците ще демонтират паметника Шипка и ще го изпратят в Москва, която е готова да го приеме. Не се ли страхуват, че руснаците ще поискат да им се свали златото от кубетата на храма Александър Невски. Някой може да предложи да се взриви руската черква, като мавзолея. Е тогава Украйна ще ни се види райска градина.

13.02.2024 12:32:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.