• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Физическата активност повишава с 50% вероятността за повече антитела след ваксинация

Физическата активност повишава с 50% вероятността за повече антитела след ваксинация

/КРОСС/ Проучване, проведено през 2008 година показва, че липсата на физическа активност е довело до повече от 5 млн. случаи на преждевременна смърт.

  • Ново проучване показва, че трениращите хора имат 50% по-голям шанс за по-висока концентрация на антитела след ваксинация в сравнение с физически неактивните хора.
  • Проучването, проведено от Каледонския университет в Глазгоу показва още, че 30-минутна тренировка, проведена 5 пъти в седмицата намалява риска от смърт, причинена от инфекция с 37%.
  • Тези разкрития предоставят важна информация при евентуални подобни ситуации на пандемия, обяснява професор Себастиан Частин.

Наличието и достъпността на ваксините даде надежда на хората, че идва краят на пандемията. Все още, обаче, има нарастващ брой на заболели, както и на смъртни случаи по света. Докато се опитваме да имунизираме света, най-вероятният сценарий в следващите няколко години е, че COVID-19 ще бъде като другите заразни болести, като грипа, например, и ние ще трябва постоянно да се предпазваме срещу него.

Един от най-добрите начини за това е чрез редовна физическа активност.

Вече е известно, че практикуването на спорт редовно в комбинация с правилно хранене и отказване от вредни навици е един от най-ефективните начини за предпазване срещу хронични болести.

В проведеното проучване е събрана и систематизирана информация свързана с положителното влияние на физическата активност върху риска от заболяване и евентуална смърт от инфекциозни заболявания , подобни на пневмонията – честа причина на смърт след заболяване от COVID-19 – върху функционирането на имунната система и върху резултатите от ваксинирането. Проучването е проведено твърде рано, за да разгледа COVID-19 в частност, но разкритията са тясно свързани с настоящата епидемична ситуация.

Бяха намерени убедителни доказателства сред 6 проучвания, включващи повече от половин милион участници, че редовната физическа активност в продължение на 30 минути пет пъти седмично намалява риска от инфекциозни заболявания с 37%. Това допълва резултатите от скорошно проучване, проведено в САЩ главно върху COVID-19. Ефектът е същият, дори по-силен в сравнение с ефекта върху други рискови фактори на COVID-19, като възраст или други вече съществуващи състояния като диабет.

Бяха намерени и други неопровержими доказателства, че редовната физическа активност подсилва имунната система. След проведени над 35 независими случайни опита бе установено, че редовната физическа активност води до покачване нивата на имуноглобулин А (IgA). Този клас антитела съставлява обвивката на мукозната мембрана на белите дробове както и на други части на тялото, през които вирусите и бактериите могат да проникнат.
Редовната физическа активност допринася за увеличения брой на CD 4 + T-клетките, които дават сигнал на имунната система, ако има опасност и определят как имунната система ще се справи с тази опасност.

Независимите опити също така показаха, че ваксината има по-добър ефект, ако е приложена след изпълнение на тренировъчна програма. Човек, който е активен може да има до 50% по-голям брой антитела след ваксинация в сравнение с неактивен човек.  Това може да бъде евтин и лесен начин да се подпомогнат ваксинациите. Взимайки под внимание трудностите при снабдяване на ваксините, това би било добър начин да се постигне положителен ефект.

Как физическата активност пази от заболявания


Има три механизма, чрез които физическата активност предпазва от инфекциозни заболявания. Първо, предпазва от рискови фактори на остра и смъртоносна инфекция. Физически активните хора са по-малко предразположени към развитие на респираторни и сърдечно-съдови заболявания, както и на диабет. Епидемиологочни проучвания показват, че COVID-19 и други респираторни заболявания протичат по-остро при хора с придружаващи заболявания.

Редовната физическа активност намалява стреса и хроничните състояния и по този начин намалява вероятността за сериозни, застрашаващи живота заболявания. По-голямата част смъртните случай от COVID-19 и пневмония са в резултат на остри възпалителни процеси. В заключение, нашата имунна система е по-силна, ако сме физически активни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Именно затова Световната здравна организация затвори хората по къщите им и забрани влизането в парковете, за да увеличи вероятността от тежко протичане на ковид.

13.05.2021 20:32:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.