• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Започва кинофестивалът в Кан

Започва кинофестивалът в Кан

/КРОСС/ Днес, 16 май, стартира Международният кинофестивал в Кан. Откриването е тази вечер със завръщането на актьора Джони Деп, който е под прицел след съдебното дело срещу бившата му съпруга по обвинения в домашно насилие.

Водеща на церемонията за откриването ще бъде актрисата Киара Мастрояни, а противниците на пенсионната реформа във Франция може да се изкушат да използват събитието като трибуна. Преминаването по стълбите на Фестивалния и конгресен център ще бъде наблюдавано особено внимателно.

На червения килим се очаква завръщането на изпадналия в немилост бивш Джак Спароу от "Карибски пирати". Режисьорката Майвен му даде главна роля - тази на Луи Петнадесети, в "Жана дю Бари" - филмът, който ще постави началото на форума. Самата тя пък се превъплъщава в образа на любимката на краля, съобщава БТА.

Символично е завръщането на булевард "Кроазет" на американския актьор, който се смята за жертва на непримиримостта на филмовата индустрия след скандала #АзСъщо.

Запитан за избора на откриващия филм на фестивала в Кан, директорът Тиери Фремо подчерта, че се е интересувал от Деп "като актьор", на когото нищо не забранява да снима и чието представяне в продукцията определи като "изключително".

Фремо каза, че не е следил нашумялата съдебна сага между Деп и бившата му съпруга - актрисата Амбър Хърд, отправяли си взаимни обвинения в домашно насилие и клевети.

Джони Деп накрая спечели делото за клевета в САЩ, но Амбър Хърд трябваше да изтърпи порой от нападки. Накрая тя изчезна от публичното пространство, след като "загуби вяра в американската правосъдна система".

Прожекцията на "Жана дю Бари" дава официален старт на 76-ото издание на най-големия филмов фестивал в света.

Церемонията за откриването му ще бъде водена от актрисата Киара Мастрояни под официалния плакат на събитието, на който е майка й Катрин Деньов.

Сега синдикатът Обща конфедерация на труда обеща да "направи собствено кино" и да използва медийното отразяване на фестивала, за да изрази несъгласието си с пенсионната реформа.

В сряда, 17 май, ще започне надпреварата за наградата "Златна палма" с прожекцията на филма "Чудовище" на японския режисьор Хироказу Корееда, който се бори за второ отличие в Кан след "Семейна афера" (2018).

Журито, председателствано от Рубен Йостлунд, ще се събере преди това, за да даде първата си пресконференция. Освен шведският режисьор, който миналата година спечели втората си "Златна палма" за "Идиотският триъгълник", част от него са американсикят актьор Пол Дейно ("Мис Слънчице", "Семейство Фейбълман"), сънародничката му Бри Ларсън, както и френската режисьорка Джулия Дюкурно ("Златна палма" 2021 за "Титан").

В конкурсната програма са включени общо 21 филма, сред които такива на рекордните седем жени режисьори.

Кинофестивалът в Кан ще продължи до 27 май.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.