• 14 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8136
 •  GBP / BGN 2.3155
 •  CHF / BGN 2.0230
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Министерство на земеделието, храните и горите със спешни мерки в подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“

Министерство на земеделието, храните и горите със спешни мерки в подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“

/КРОСС/  Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стартира три спешни мерки по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020, които да подпомогнат пряко засегнатите от COVID-19 икономически оператори и работещи в сектор „Рибарство и аквакултури".

След дълъг преговорен процес с Европейската комисия, Управляващият орган на ПМДР успя да осигури 16 131 718,32 лв. безвъзмездна финансова помощ за сектор „Рибарство и аквакултури" за борба срещу негативните последици от пандемията.

В резултат на твърдата и последователна позиция на страната ни, в европейското законодателство вече е включен компенсаторен механизъм за претърпелите загуби предприятия, преработващи продукти от риболов и аквакултури. По този начин, финансовата подкрепа в размер на над 16 млн. лв. ще бъде насочена към 720 засегнати оператори - корабособственици и техния екипаж, собственици на аквакултурни стопанства и собственици на преработвателни предприятия.

Безвъзмездната финансова помощ ще бъде предоставена за покриване на разходи на засегнатите оператори, свързани със закупуване на стоки, суровини и материали; разходи за съхранение; разходи за външни услуги, вкл. режийни разходи и разходи за логистични услуги. Чрез безвъзмездната финансова помощ по трите спешни мерки ще могат да бъдат покрити и разходи за персонал, вкл. разходи за възнаграждения и разходи за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя, с което ще бъде подпомогната и заетостта в сектор „Рибарство и аквакултури".

Мярка 1.9 „Временно преустановяване на риболовната дейност"

Финансовата подкрепа по мярката има за цел преодоляване на икономическите последствия от временното преустановяване на риболовната дейност в България, в резултат на избухването на COVID-19. От нея ще могат да се възползват всички собственици на риболовни кораби и рибари, които са извършвали риболовна дейност в продължение на най-малко 120 дни в морето през последните две календарни години, предхождащи датата на кандидатстване. Планираният бюджет по процедурата 2 039 095,70 лв., като финансирането от ЕФМДР е 1 493 909.05 лева, а националното съфинансиране се равнява на 545 186,64 лева.
Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще е 80 000 лв. за риболовен кораб.
Управляващият орган на ПМДР очаква приблизително 100 проектни предложения по мярката.

Мярка 2.6 „Подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството"

Чрез прилагането на мярката Министерство на земеделието, храните и горите ще осигури над 10 млн. лв. оперативен капитал за собствениците на аквакултурни стопанства в страната, които в резултат от пандемията COVID-19, са били принудени временно да спрат или да намалят производството си. Допустими по мярката ще бъдат кандидати, които са регистрирали спад в оборота за месец април или май 2020 г. с поне 20% спрямо средноаритметичния оборот през 2019 г. или средноаритметичния оборот за последните три години (2019, 2018 и 2017 г.).

Планираният бюджет по мярката е 10 503 348,65 лв., като финансирането от ЕФМДР е 7 877 511,49 лв., а националното съфинансиране се равнява на 2 625 837,16 лева.

Безвъзмездната финансова помощ по мярката ще бъде в размер до 20% от нетните приходи за продажби за 2019 г., но не повече от 80 000 лв.
Предвид броя на аквакултурните стопанства в страната, осъществявали дейност през 2019 г., по тази мярка се очакват приблизително 560 проектни предложения.

Мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури

Тази спешна мярка на МЗХГ е пряко насочена към засегнатите от COVID-19 преработватели в сектор „Рибарство и аквакултури". Планираният бюджет по процедурата е 4 785 625,22 лв., като финансирането от ЕФМДР е 3 589 218,92 лв., а националното съфинансиране се равнява на 1 196 406,30 лв. Допустими ще бъдат кандидати, които са регистрирали спад в оборота за месец април или май 2020 г. с поне 20 % спрямо средноаритметичния оборот на предприятията за 2019 г. или средноаритметичния оборот за последните 3 години (2019, 2018 и 2017 г.).
Безвъзмездната финансова помощ ще е в размер до 20% от нетните приходи за продажби за 2019 г., но не повече от 80 000 лева.
Предвид броя на преработвателните предприятия на риба и аквакултури по официални данни на БАБХ, по тази мярка се очакват приблизително 60 проектни предложения.

Управляващият орган на ПМДР планира трите процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ да стартират в края на месец май, а плащанията да започнат от средата на месец юни.
Кандидатстването с проектни предложения по трите мерки, свързани с преодоляване на последиците от COVID-19 в сектор „Рибарство и аквакултури", ще се осъществява електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство информира, че вече е създадена необходимата организация за оказване на подкрепа на кандидатите при подготовката и електронното подаване на проектните предложения чрез ИСУН 2020. Кандидатите по предстоящите процедури за подбор на проекти ще могат да получат необходимото съдействие и подкрепа от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и нейните териториални звена, Местните инициативни рибарски групи и Звеното за подкрепа на Националната Рибарска мрежа.

Министерство на земеделието, храните и горите стартира обществено обсъждане за трите мерки на 21.05.2020 г. Условията за кандидатстване и изпълнение и приложенията към тях могат да бъдат намерени на интернет страницата на Единния информационен портал на Европейските структурни и инвестиционни фондове, в секцията на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., подсекция „Новини": www.eufunds.bg/bg/pmdr/term/316

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.