• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Албания поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Албания поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

/КРОСС/ Албания поема днес за втори път председателството на Съвета за сигурност на ООН, съобщиха „Топ ченъл", цитирани от БТА.

В изявление за медиите министърът на външните работи на Албания Олта Джачка заяви, че албанското председателство идва в труден момент, когато светът е изправен пред редица сериозни кризи и конфликти. Тя даде пример с „кризата с продоволствената несигурност в резултат на войната в Украйна и политиките, провеждани от Русия, от Йемен, Судан и Близкия изток като цяло, до кризата и несигурността, преобладаващи днес в Сахел".

В изявлението си Джачка каза, че един от важните моменти по време на председателството на Албания е много важната и иновативна, по думите ѝ, инициатива, за която страната е работила почти две години и която е включена в дневния ред на Съвета за септември.

„Става дума за амбициозно и много предизвикателно усилие да се гарантира бързото и ефективно разпространение на хуманитарна помощ навсякъде по света по време на криза, било то в ситуация на война или в случай на природни бедствия", поясни Джачка.

Албанският външен министър каза, че Албания и нейният екип са си сътрудничили със сериозна група организации и големи американски корпорации, за да бъде изградена платформа за сътрудничество. Платформата ще позволи на големите бизнеси и корпорации да предложат своя принос, дали финансов или под формата на стоки или услуги, при хуманитарни кризи, като по този начин ще създаде синергия или ще допълни съществуващите механизми за хуманитарна помощ. От друга страна платформата за сътрудничество ще подобри и ще направи по-бърз и ефикасен начина, по който тези помощи и приноси се разпределят, така че те да отидат на правилното място в правилното време, там, където наистина е необходимо, допълни Джачка.

През юни миналата година Албания за първи път пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, припомня „Топ ченъл". В началото на февруари 2022 г. САЩ направиха Албания свой съвместен докладчик в Съвета за сигурност на ООН по въпросите на сигурността, свързани с Украйна.

По думите на премиера на Албания Еди Рама създаването на дуо САЩ-Албания в Съвета за сигурност, което да изготвя съвместни доклади, е създадено за конкретни инициативи.

От януари 2022 г. до края на 2023 г. Албания, заедно с Бразилия, Обединените арабски емирства, Габон и Гана, са непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.