• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Шефа на „Топлофикация - София”: България и Европа са в енергийно цунами

Шефа на „Топлофикация - София”: България и Европа са в енергийно цунами

/КРОСС/ „Ние алармирахме всички институции в България, че ситуацията е опасна и искахме да бъде разработен механизъм за компенсации, това заяви в предаването „Още от деня" по БНТ инж. Александър Александров

Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, допълни Александров. „От днешна дата до 25-ти „Топлофикация" няма как да събере 120 милиона и да върне дълга на „Булгаргаз." Това може да стане само с помощта на държавата с компенсации, които да даде държавата под формата на помощи на гражданите."

Разговорите продължават с „Булгаргаз" в посока как може да бъде компенсирана Топлофикация, така че да продължим да изпълняваме своята социална функция, да няма увеличение за потребителите, допълни Александров. „Това е процес, който е сложен в момента, предполагам че в рамките на следващите няколко седмици ще бъде намерено такова решение".

Не е моя работа да оценявам дали има политически натиск, но мисля че такъв няма, отговори на въпрос на водещата дали има политически натиск, обясни Александров. „Ходовете, които Топлофикация има са изключително ограничени. Стойността, на която купуваме газа, и стойността, на която продаваме е регулирана от КЕВР. Основните разходи на дружеството са за газ и за емисии. За оперативни разходи остават 3%. Ние купуваме газа на голяма стойност, а продаваме на половината нашата продукция. На нашия сайт има стойността на услугата, която е определил КЕВР, а всичко останало е недовзетия приход от „Топлофикация". Т.е. това е социалната цена, която Топлофикация плаща, за да могат гражданите да имат социално приемлива цена на услугата".

Ние сме правили разчети, но ние смятаме че трябва да има увеличение на цената на парното, но тя трябва да бъде приемлива, каза Александров. „Правителството трябва да осигури компенсации, които да осигурят плавно преминаване на зимния период за всички граждани".

Бих искал да посъветвам хората максимално да преминат на равни месечни вноски, това ще им осигури по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година, допълни още Александров.

Никой не може да си представи парното в София да спре и това би било края на енергетиката в България, категоричен е Александров. „По никакъв начин никой не може да си позволи „Топлофикация" да спре да работи, това би било апокалипсис".

Разликата между цената на КЕВР за газ и цената, която ние реално плащаме за газ искаме да бъде поета от държавата, обясни Александров. „Алтернативни доставки на газ, като знаете пазарът е либерализиран. Ние успяхме да купуваме количества до 2-3 хиляди мегават часа на ден, което за нас е много малко, ние зимния сезон харчим около 1 милион мегават часа. За съжаление количествата на пазара са изключително малки".

Налага се да ремонтираме през зимата, защото мрежата ни е над 2000 км, в голямата си част не е ремонтирана през годините, от няколко години тече програма за подмяна на мрежата, всяка година успяваме да правим около 25-30 км, което очевидно не е достатъчно, допълни още Александров. „Част от нашия план е мрежата да се подобри в бъдеще. Заедно с американски консултант върви проект, по който работим. Три основни посоки работим с американския консултант. Първо, целта е Топлофикация да стане модерно предприятие с производство на енергия от когерационни мощности. Второ, да бъдем екологични чисти от това, което сме към днешна дата. Трето, всички разчети, които са направени към този момент, че това би осигурило Топлофикация да бъде предприятие, работещо в нормална среда, дори да възстанови и върне заемите си в средносрочен план".

Учудващо, Топлофикация има много заявки за нови абонати, в заключение каза Александров. „Всяка година присъединяваме около 3% нови абонати".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.