- 16 Май 2024 |
- USD / BGN 1.8056
- GBP / BGN 2.2785
- CHF / BGN 1.9957
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 10°C
Опасните алергени. Трагичен случай в Италия след консумация на тирамису – за какво да внимаваме
03 Април 2024 | 12:32
/КРОСС/ След вчерашния трагичен случай в Италия, където почина 20-годишно момиче, алергична към млечни продукти, заради "веган" тирамису bTV провери кой контролира заведенията за опасни алергени и какви са правилата.
За целта от телевизията посещава произволни заведения за хранене в София и в Монтана.
Според изискване на еврорегламента заведенията за обществено хранене са длъжни да посочат в менютата си продукти, които могат да предизвикат алергия на клиентите.
Проверката в столицата е на 3 заведения: и в трите има обозначени алергените в менютата. В някои на отделна страница, освен на български и на английски език, в други пък алергените са показани без имена, а само с изображения.
В Монтана биват проверени още 2 заведения. И в тях алергените се посочват или към изброените съставки на ястието, или като изнесен текст под него, или на отделна страница.
От телевизията влизат в заведение, което е избрало третия вариант.
„Никога не съм гледал дали ги пише и не ме интересува! Бог да ни пази и това е истината!", казва клиент в него.
Дори и основните съставки на ястията да са отбелязани, не винаги е възможно да са изброени всички. Затова специалистите съветват хората с чувствителност към определени храни винаги да изискват информация за продукта, преди да го консумират.
В законодателството няма разписани точно определени правила, по които да бъдат обявени алергените в менютата на заведенията за обществено хранене. Те са свободни да изберат своето графично и стилистично оформление на менютата и начина, по който да ги обявят. Изискването е само да го правят достатъчно ясно за потребителите, каза
д-р Кремена Стоянова от Българската агенция по безопасност от храните.
Проверките на БАБХ в заведенията следят и дали са спазени тези условия. Санкциите съответстват на големината на нарушението.
Проблемът с алергените е, че при консумация, те предизвикват бърза имунна реакция. Тя може да бъде и много сериозна, но в повечето случаи се ограничава до лек обрив и сърбеж, казва д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог.
Въпросът е че хора с чувствителност към определени храни не могат да разчитат изцяло на тези списъци в ресторантите. Това е защото те са много формални: има някакъв списък, но тези неща много трудно се контролират, допълва още той.
Източник: БТВ