- 21 Май 2024 |
- USD / BGN 1.8036
- GBP / BGN 2.2826
- CHF / BGN 1.9846
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 21°C
Проф. Мария Стаевска: Хранителната алергия е нещо много опасно, заедно с инсект алергията – алергията от ужилвания
03 Април 2024 | 14:13
/КРОСС/ Хранителната алергия е нещо много опасно, заедно с инсект алергията - алергията от ужилвания. Това са алергии, които убиват, тоест много малки количества храна или ужилване от пчела или стършел, могат да костват живота на човек. При алергиите първо стомашно-чревните симптоми се появяват, при ужилванията първо е шокът - човек пада и губи съзнание. Това казва проф. Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология в УМБАЛ Александровска, в ефира на BTV „Тази сутрин" по темата за алергените за хората с непоносимост към определени храни.
Това са неща, които могат да се развият много бързо, в рамките на 10-15 мин до половин час се развива всичко. Слава богу не всеки шок е фатален. Понеже много бързо се разгражда хистамина може човек да го преживее: след 15 мин той се разгражда, кръвното се вдига и човек може и да се оправи, но за съжаление докато стане това може и да умре, обясни още тя.
Д-р Стаевска предупреди, че е задължително всеки, който има хранителна или инсект алергия, да има автоинжектор. По думите ѝ у нас обаче не може да се купи адреналинов автоинжектор и лекарите са принудени да изпращат пациентите на границата с Гърция, Румъния или Сърбия.
Хранителната алергия е нещо доста рядко, но неврозите от хранителна енергия са много чести. Ние в нашата клиника например захранваме хора, които от страх от храни са на някаква ужасно недоимъчна диета, с анемия, с други недоимъчни състояния, казва тя.
Д-р Стаевска обясни още, че честотата на хранителната алергия към мляко в ранна детска възраст е около 2%, към яйца е около 1,5 - 2%. Голяма част от пациентите израстват тази алергия и вече стават толерантни. С помощта на молекулярен анализ може да се установи дали тя е кръстосана - между няколко вида млечни продукти и яйца, например, или не.
Д-р Стаевска припомни също, че за някои алергии има различни имунотерапии. За хранителната алергия обаче към момента няма лечение. Тя обясни, че в САЩ към момента се опитват да постигнат минимален толеранс към фъстъчената алергия с приема на много малки количества от алергена на капсули. Целта е ако изядем нещо, в което са попаднали фъстъци, да сме спокойни, че няма да има фатален край.