• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Изкуствен интелект се бори с коронавируса

Изкуствен интелект се бори с коронавируса
Alibaba е разработила алгоритъм, който в 96% от случаите чрез компютърна томография улавя патогена


/КРОСС/ За да преборят тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (на английски: Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)), преди известен като нов коронавирус 2019 (2019-nCoV), и неофициално известен като коронавирус Ухан, лекарите и медицинските специалисти по света трябва да импровизират. Все още няма конкретни средства и терапии срещу патогена. Има начин да се помогне бързо да се идентифицира носителят на признаци на белодробно заболяване Covid-19, което вирусът може да предизвика. В Китай, където все още се преброяват огромната част от инфекциите, лекарите имат нов съюзник в това начинание - изкуственият интелект., става ясно от материал на Die Zeit.

Компанията Alibaba съобщи, че един от нейните изследователски институти е разработил алгоритъм, който в 96% от случаите чрез компютърна томография може да разпознае дали пациентът има коронавирус. В края на февруари лекар от град Ухан заяви в интервю за онлайн списанието Wired, че процедурата вече се тества в болници.

Първоначално алгоритъмът бива обучен със снимки от компютърна томография на белите дробове на хора, за които е доказано, че имат Covid-19. Колкото повече снимки получи алгоритъмът, толкова по-добре може да види как изглежда заразеният бял дроб. Системата постепенно научава от изображенията някои детайли, които дори опитни рентгенолози могат да пропуснат. Според Alibaba алгоритъмът се нуждае само от около 20 секунди, за да идентифицира дали става дума за Covid-19 или пневмония поради грипна инфекция - тази разлика за лекарите невинаги е видима.

През последните години изследователите успешно тестват принципа. Използван е също за тъканни проби при рак на гърдата и рак на кожа. При всички случаи алгоритъмът успява да осигури добра степен на разпознаване, подобно на това на специалистите. Въпреки това изследванията са били контролирани. Прилагането в директна експлоатация като в Китай е нещо ново и може да даде тласък на технологиите. Алгоритмите могат да помогнат, ако са били интегрирани правилно. Поне това смята Майкъл Фостинг, ръководител на Института за диагностична и интервенционална радиология в Университетската болница в град Есен в Германия.

Източник: bloombergtv.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.