• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Алиансът на туристическите индустрии иска спешни мерки за спасяване на летния сезон

Алиансът на туристическите индустрии иска спешни мерки за спасяване на летния сезон

/КРОСС/ Алиансът на туристическата индустрия в България, който обединява 13 организации от бранша, изпрати писмо с настояване за спешни мерки, които да спасят туристическия сезон, който е под въпрос. Писмото е адресирано до председателите на 6-те политически сили, които намериха място в новия парламент, както и до действащия към момента вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова. Необходимо е да се въведе бърза, ефективна и сигурна организация, за да се привлекат потенциалните гости на страната и да се превърнат те в реални туристи, категорични са от Алианса. И затова настояват за 11 спешни мерки.

Според бизнеса трябва незабавно да бъдат въведени безплатни ПСР тестове за пристигащите за ваканция туристи в страната, както и пътуващите български туристи, като разходите да се поемат от държавата. Скъпите ПСР тестове са непреодолима бариера за част от гостите, които искат да посетят страната, рефлектират върху заетостта на хотелите, съответно водят до освобождаване на персонал, липса на работа за всички ангажирани в туристическата верига - служители в хотели и ресторанти, екскурзоводи, заети в транспортните услуги и т.н, подчертават от Алианса.

Освен това от организациите настояват да се признават сертификатите за поставени ваксини и за антитела, така че техните притежатели да преминават границата ни при облекчен режим. По този начин страната ни ще бъде по-привлекателна за чуждестранните гости, а за българските граждани това ще бъде важен стимул за увеличаване на желаещите да се ваксинират, подчертават от бизнеса. Приемането на подобен регламент може да се случи чрез двустранни междудържавни споразумения, най-малкото със съседни наши държави или със страни, които са стратегически пазари за българския туризъм.

Членовете на Алианса са категорични и че е необходимо договаряне на зелени транзитни коридори за преминаващите туристи от Украйна, Молдова и Беларус, както и такива за преминаващите през Сърбия туристи от централна Европа, твърдят от бизнеса. Освен това гостите, ползващи тези коридори, трябва да могат да ползват всички ГКПП на страната, а не както през предходния сезон да се допускат само през Русе, което увеличава транспортните разходи и дължината на автобусните преходи, правейки ваканциите у нас по-неизгодни, обясняват в писмото организациите.

Сред другите мерки, които предлагат от Алианса са още заетите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно с избрана според здравословното им състояние от тях ваксина, да започне незабавно, бързо и евтино издаване на входящи визи за граждани на Русия, Беларус и Казахстан, да се постигнат договорки с болниците във Варна и Бургас за лечение на туристи с Ковид-19, а за леките случаи да бъдат осигурени карантинни хотели извън курортите, държавата да договори с банките нисколихвени кредити за оборотни средства за хотелите или да им предостави пари срещу дялото във фирмите с опция за обратно изкупуване. От Алианса настояват и за нова по-опростена процедура за компенсация, а именно всички хотели със спад на оборота от 30 и повече на сто да получат субсидия за всяка налична хотелска стая в размер на 2000 лв. за стая, с които да се покрият разходите за отваряне, наемане на персонал и постоянни разходи.

Бизнесът предлага още да се отдели специален бюджет за дигитална реклама на туризма, да се предвидят стимули за туроператори, които водят гости по суша по същия начин, по който се дават и за гостите, пристигнали със самолет и отделно държавата да плаща и по 5 евро за маркетинг за доведен турист. Както и да се раздадат ваучери за ваканция у нас на всички българи и да се разшири обхвата на ваучерите за храна, така че те да могат да се ползват и за почивка.

От Алианса са категорични още, че е нужно да има ясни правила за затягане и разхлабване на мерките, както и да се отпушат екскурзиите и конферентните събития. Сред притесненията на сектора е, че политическата несигурност и неяснотите около формиране на кабинет рефлектират върху туризма само дни преди времето, в което реално трябва да стартира туристическият сезон. От Алианса са категорични, че предвид предстоящия труден и дори почти невъзможен сезон и необходимостта от спешни мерки в сектора начело на бранша задължително трябва да е експерт, човек с дългогодишен опит и познания, за да не се налага тепърва да се запознава с проблемите, трудностите и възможните им решения. Кризата не е подходящо време за експерименти, подчертават от бизнеса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Препоръка

КРОС да се обади на любимата си министърка от НФСБ Марияна Николова, та белким тя със своите качества и чар спаси туристическия сезон...

14.04.2021 16:24:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.