• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Изследване: Над 15 600 души са готови да седнат зад волана, след като са консумирали алкохол

Изследване: Над 15 600 души са готови да седнат зад волана, след като са консумирали алкохол

/КРОСС/ Над 15 600 души са готови да седнат зад волана, след като са консумирали алкохол. Това показва изследване на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", представено днес от председателя Малина Крумова. Тя участва в кръгла маса „Без опасни пътища, без алкохол", която се проведе във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Събитието е част от кампанията "ROADPOL Safety Days" на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

Участие в кръглата маса взеха и главен комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция", комисар Мария Ботева от „Пътна полиция" към МВР, Николай Иванов - председател на Управителния съвет на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност", преподаватели от Висшето транспортно училище и експерти по пътната безопасност.

Съгласно статистиката на Европейския съюз (ЕС) при 25 % от пътнотранспортните пришествия (ПТП) има влияние на алкохол, каза Крумова и добави, че в България такива данни няма. Една от причините водачите да седнат зад волана на превозното средство след употреба на алкохол е възприятието на обществото, а другата причина може да е медицински проблеми - зависимост към алкохол, обясни Крумова. Тя допълни, че над 2 % от хората в България са зависими от алкохол и още 7 % имат склонност към зависимост.

Трябва да стане неприемливо за обществото да се шофира след употреба на алкохол, посочи председателят на агенцията. Трябва да има непоносимост от съпругата, съпруга, децата и всички от обкръжението на този шофьор, допълни Крумова. Човек не може да реши проблема със зависимостта си сам, трябва да има психологически и медицински мерки за решаването на зависимостта и от друга стана трябва да има въвеждане на "алкохолни блокировки", посочи експертът.

Главен комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция", каза, че всички сме свидетели на тежки инциденти, в които загиват хора и деца. Той призова обществото да е по-отговорно. Илков добави, че 21 септември е обявен като "Ден без загинали на пътя". Нека тогава покажем резултати, които обществото очаква от нас, призова Илков.

По думите му всички действия, които са предприети от МВР, и най-вече с новите изменения и промени в Наказателния кодекс, дават много положителни резултати, въпреки трудностите.

Като пример той даде технологичното времето, което е необходимо, за да излязат резултатите от кръвните тестове за употреба на алкохол и наркотици. Атанас Илков увери, че до края на година ще има нови апарати, които ще дават резултат в рамките на седмица или две. С колегите сме убедени, че това ще даде положителен резултат, добави той.

Според председателя на Българската браншова асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов от най-ранна детска възраст трябва да се възпитава нетолерантност към шофирането в нетрезво състояние.

Ректорът на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" проф. Даниела Тодорова посочи, че месецът, в който се стартира учебната година, е точното време да се направят предложения за превенция на шофирането под въздействие на алкохол и наркотици. Ректорът обясни, че преди години са открили учебен център за безопасността на движението по пътищата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами нормално е. Миналата седмица пих две бири и сега какво,да не се качвам в автомобил ли?

13.09.2023 15:55:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.