• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Симулационни очила показват на кандидат-шофьорите какво е да седнеш зад волана под въздействието на алкохол или канабис

Симулационни очила показват на кандидат-шофьорите какво е да седнеш зад волана под въздействието на алкохол или канабис

/КРОСС/ Специални симулационни очила, използвани в Центъра за обучение по първа долекарска помощ към Българския Червен кръст (БЧК) в София, показват на кандидат-водачите какво вижда човек след употребата на алкохол и канабис, както и какви могат да бъдат последиците от сядането под тяхно въздействие зад волана на автомобила, разказа в интервю за БТА ръководителката на центъра Наталия Харизанова. 

Очилата симулират ефекта на дезориентация, забавено време за реакция, объркване и дори изкривяване на зрението, вследствие употребата на алкохол или канабис, обясни Харизанова. По думите ѝ има няколко различни видове очила, които симулират различни стойности на съдържанието на алкохол в кръвта, но целта им е една - да покажат на младите водачи какви са опасностите от шофирането пиян или след употребата на наркотика.

Усещането на хората е различно. Това е единственият център, който разполага с такива очила, които са ни подарък от Асоциацията на пивоварите в България, разказа още Наталия Харизанова. 

Негативният ефект върху възприятията на водачите от употребата на алкохол и наркотични вещества потвърди и 19-годишната Аделина Русимова, дошла на обучение в центъра за първа долекарска помощ, задължително за всички нови водачи на превозни средства. След няколко опита да ходи в права линия с очилата тя заяви: „Усещането е ужасно. Човек се чувства замаяно и трудно се вижда". Тя отправи и призив към водачите в никакъв случай да не сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотици, тъй като са опасни за себе си и за околните. 

Целта на цялото обучение в центъра на БЧК е младите водачи да се научат да разпознават спешното състояние при пострадали на пътя, както и да знаят какви стъпки да предприемат и следват, докато дойде лекарската помощ. Те се учат да помагат на пострадал, когато човек няма пулс и дишане, упражнявайки се на манекени. Само в София през обучителния център преминават около 10 хил. души на година. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.