• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Революционният фотоапарат Alpha 1 отбелязва началото на нова ера в професионалното заснемане

Революционният фотоапарат Alpha 1 отбелязва началото на нова ера в професионалното заснемане

/КРОСС/Alpha 1 предлага невиждана досега комбинация от резолюция, скорост и параметри на видеозаснемане, които дават на професионалистите безгранични възможности, благодарение на новия 50,1 мегапикселов пълноформатен сензор с висока резолюция, високата скорост на заснемане до 30 кадъра в секунда, 8K видео и още много други екстри

  • Нов 50,1 мегапикселов (прибл. бр. ефективни пиксели) пълноформатен двуслоен сензор Exmor RS™ CMOS в комбинация с усъвършенстван процесор BIONZ XR™ за обработка на изображенията с осем пъти по-голяма изчислителна мощност
  • Непрекъснато заснемане без затъмняване при скорости до 30 кадъра в секунда.
  • Високата скорост на прочит на данните от сензора позволява до 120 AF/AE изчисления в секунда, което е два пъти по-висока скорост от тази на Alpha 9 II, дори и при серийни снимки със скорост 30fps
  • Ярък и широк 0,64-инчов електронен визьор OLED Quad-XGA с 9,44 милиона точки (прибл. брой) с уникална в световен мащаб  скорост на опресняване от 240 fps
  • Безшумен електронен затвор без вибрации
  • За първи път в света anti-flicker заснемане при променлива светлина както с механичен, така и с електронен затвор
  • За първи път в Alpha™ серията синхронизация на светкавицата с електронния затвор  до 1/200 sec.
  • Най-бързата в света v синхронизация на светкавицата с механичния затвор, достигаща 1/400 sec.
  • Видеозаснемане с параметри 8K 30p 10-bit 4:2:0 XAVC HS и с 8.6K презапасяване за изключителна детайлност и резолюция, в допълнение към възможност за заснемане на видеоклипове с параметри 4K 120p 10-bit 4:2:2
  • Широк динамичен обхват от 15 бленди за снимки и 15+ бленди за видеоклипове
  • Подобрен автофокус в реално време Real-time Eye AF за разпознаване на очи на хора и животни, и нов Real-time Eye AF за птици, както и проследяване в реално време Real-time Tracking, което автоматично поддържа прецизен фокус
  • 5-осова вградена оптична стабилизация на изображението за предимство при скоростта на затвора от 5.5-бленди
  • Цветна матрица S-Cinetone, позната от FX9 и FX6, осигуряваща експресивен изглед на изображението с кинематографско качество
  • Поддръжка на всяка стъпка от професионалния работен процес благодарение на най-бързата в бранша  вградена Wi-Fi, SuperSpeed USB 10Gbps, 1000BASE-T Ethernet връзка и още много други функции


Sony, световен лидер в областта на сензорите и цифровото изобразяване, обяви пускането на пазара на нов революционен пълноформатен безогледален фотоапарат Alpha 1, с което потвърждава своята заявка като лидер в индустрията. Моделът предлага впечатляваща комбинация от иновативни нови функции.

Най-високотехнологичният и иновативен фотоапарат, който Sony предлага на пазара, Alpha 1, съчетава в себе си висока резолюция и високи скорости по начин и на ниво, което не е било достигано никога досега в света на цифровата фотография.  Благодарение на своя чисто нов 50,1-мегапикселов пълноформатен сензор Exmor RS™, скорост до 120 AF/AE изчисления в секунда, 8K 30p 10-bit 4:2:0 видеозаснемане и още много други функции, Alpha 1 позволява на всеки творец да улови това, което не е бил способен преди.

“Ние винаги се вслушваме в това, което нашите потребители ни казват, предизвикваме бранша да предлага нови иновации на пазара, с които да се надхвърлят очакванията им,” каза Ян Салмон Леганьор, директор Продуктов маркетинг, отдел Digital Imaging за Европа. “Alpha 1 премахва всички ограничения, съществували досега, и поставя нови високи стандарти за това какво творците могат да постигнат с един единствен фотоапарат. Основната причина да сме толкова развълнувани не са многото функции, които продуктът предлага, а възможността с Alpha 1 да се улови това, което не е било виждано или заснемано преди. Този фотоапарат отключва цял нов свят на възможности и прави възможно това, което не е било възможно преди“.

Новоразработеният сензор е проектиран с вградена памет и работи в комбинация с усъвършенствания BIONZ XR процесор, благодарение на който е възможно серийно заснемане на 50,1 мегапикселови изображения при изумителна скорост от 30fps и до 120 AF/AE изчисления в секунда. Фотографските възможности, които Alpha 1 предлага, се допълват от електронния OLED Quad-XGA визьор с 9,44 милиона точки и скорост на опресняване, достигаща 240 fps, което гарантира заснемане без затъмняване.  Също така, за първи път в Alpha серията, фотоапарат предлага видеозаснемане в 8K 30p 10-bit 4:2:0 . Alpha 1 предлага възможност и за видеозаснемане в 4K 120p / 60p 10-bit 4:2:2 и включва цветово предаване с помощта на технологията S-Cinetone. Alpha 1 също така предлага и набор от функции, разработени специално в подкрепа на професионалистите на терен с цел по-бърз работен процес, включително 3,5 пъти по-бърза скорост на безжично FTP прехвърляне  и много други.

Безпрецедентна резолюция и скорост
Серийно заснемане с до 30 кадъра в секунда
Благодарение на добрите си експлоатационни характеристики при високи скорости, Alpha 1 може да улови моменти, които в противен случай биха се загубили, и дава на всеки фотограф скоростта, от която се нуждае, за да улови бързо движещи се обекти. Високата скорост на четене на данните от 50,1-мегапикселовия сензор и голямата буферна памет правят възможно заснемането на до 155 пълноформатни компресирани изображения в RAW формат  или 165 пълноформатни JPEG изображения  при скорост до 30 кадъра в секунда при използване на електронния затвор, без това да оказва влияние върху прецизността на AF и AE проследяването.

Със своята впечатляваща изчислителна скорост, достигаща 120 AF/AE в секунда, Alpha 1 може да поддържа фокуса с изключителна прецизност дори и върху бързодвижещи се обекти. Фотоапаратът може автоматично да извършва промени в експозицията дори при резки промени в яркостта, като времето на реакция на AE е едва 0,033 секундиii.

Усъвършенстван електронен визьор с революционнаiv скорост на опресняване от 240 fps
Alpha 1 не само е способен да прави снимки при безпрецедентно високи скорости, но и неговият визьор е с най-високата в света скорост на опресняване от iv 240 fps xiv за гладко изображение. Визьорът не се затъмнява по време на експониране, благодарение на което можете непрекъснато да наблюдавате своя обект, да кадрирате и проследявате, дори и в режим на серийно заснемане. Със своите 9,44 милиона точки (прибл. бр.) и 0,64 инча, OLED Quad-XGA технологията с висока резолюция и подобрена оптика осигурява най-високата резолюция за този клас фотоапаратиiv. Визьорът предлага и 0,90x увеличение, 41° по диагонално зрително поле и 25mm зрителна позиция за ясна картина без изкривявания от ъгъл до ъгъл.

Най-съвременни технологии в областта на автофокуса
Sony продължава да поставя нови и нови стандарти в областта на автофокусните технологии, представяйки Alpha 1 - фотоапарат, който с лекота може да проследява сложни, бързодвижещи се обекти с висока степен на прецизност. Фотоапаратът включва 759 точки за фазово засичане във фокусна равнина , които покриват приблизително 92% от площта на изображението, с което се гарантира прецизен и безотказен фокус и в среда, където фокусирането обичайно е трудно.

Усъвършенстваният автофокус в реално време Real-time Eye AF на Sony подобрява ефективността с 30% в сравнение с предходните системиi , благодарение на своя мощен процесор за обработка на изображенията - BIONZ XR. С това се гарантира точно и надеждно засичане, дори и когато лицето на обекта не гледа към камерата. В допълнение към усъвършенствания Real-time Eye AF за засичане на очи на хора и животни, Alpha 1 използва и най-добрите технологии за разпознаване на обекти, за да осигури Real-time Eye AF за птициxi за първи път в серията фотоапарати Alpha. Оптимизираните алгоритми гарантират, че проследяването на обекта не се прекъсва, дори ако кацнала птица внезапно полети или рамката на кадъра рязко се промени.

Alpha 1 предлага и базирано на AI проследяване в реално време, което автоматично поддържа прецизен фокус. Алгоритъмът за разпознаване на обекта използва данни за цвят, мотиви (яркост) и разстояние на обекта (дълбочина), за да обработва пространствената информация в реално време при висока скорост.

Безшумен електронен затвор без вибрации
Високата скорост на четене на данните от новия сензор за обработка на изображенията прави възможно изкривяванията в следствие на използването на електронен затвор (rolling shutter) да бъдат намалени до 1,5 пъти при заснемане на снимки в сравнение с Alpha 9 II. Фотоапаратът също така предлага режим на безшумно серийно заснемане в условия на трептяща светлина при използване на електронен затвор за първи пътv в света. Електронният затвор работи безшумно без механичен шум и без вибрации. Вече е възможно безпроблемно серийно заснемане дори при снимки в трудни светлинни условия като луминесцентна или друг вид склонна към трептене изкуствена светлина. За първи път с фотоапарат Alpha е възможна синхронизация на електронния затвор и светкавицата до 1/200 sec. Вече можете реално да се възползвате от предимствата на електронния затвор, дори когато използвате светкавица за много повече и разнообразни творчески възможности по време на снимки.

Система на затвора с двойно задвижване за синхронизация със светкавицата от 1/400
Alpha 1 може с гордост да твърди, че предлага най-бързата в света скорост на синхронизация със светкавицата, v достигаща 1/400 sec. при използване на механичен затвор, което улеснява улавянето на бързи динамични действия. В допълнение към изработената от въглеродни нишки завеса на затвора, Alpha 1 прилага новоразработената система за двойно задвижване, която използва пружина и електромагнитно задвижване (актуатор) и така предлага висока издръжливост в лек дизайн.


По-добро заснемане с висока резолюция

Дори и с големия брой пиксели на сензора, Alpha 1 предлага висока чувствителност при ниски нива на шума в допълнение към 15+ бленди  динамичен обхват за видеозаснемане и 15 бленди за снимки, което гарантира гладко, естествено изглеждащо градиране на сенките и светлите зони, благодарение на използваните водещи технологии в обработката в целия обхват на чувствителността от 100 до 32 000 ISO (разширяема до 50-102 400 за снимки).

Новият фотоапарат включва и усъвършенстван режим Pixel Shift Multi Shooting, който комбинира до 16 изображения с пълна резолюция. В този режим фотоапаратът прецизно премества сензора на стъпки от един или половин пиксел, за да заснеме 16 отделни изображения с изместване на пикселите, съдържащи общо 796,2 милиона пиксела данни, които след това се обединяват в изображение с 199 милиона пиксела (17,280 x 11,520 пиксела) с помощта на десктоп приложението на Sony - Imaging Edge™. Със скорост на синхронизация, достигаща 1/200 sec. в този режим, той е идеален за заснемане на архитектурни обекти, предмети на изкуството или други обекти от неживата природа, като се достигат нива на детайлност и точно предаване на цветовете, които могат да се опишат единствено като зашеметяващи.   

Професионално качество на видеоклиповете
Заснемане на 8K видеоклипове с висока резолюция
За първи път в серията фотоапарати Alpha, Alpha 1 предлага възможност за запис на видеоклипове с качество 8K 30p 10-bit 4:2:0 XAVC HS с презапасяване до 8,6K за изключителна резолюция. Това, в комбинация с известните технологии на Sony в областта на прецизния автофокус и възпроизвеждане на цветове, дава на собствениците на Alpha 1 възможността да реализират своята творческа визия до най-малкия детайл. Заснетите в 8K видеа могат да бъдат използвани и за гъвкава редакция в 4K на етап постпродукция.

Поддръжка на различни видеоформати в помощ на професионалистите
Alpha 1 има възможност за директен запис в 4K при скорости до 120 кадъра в секундаviii, което позволява на оператора да прави видеоклипове с до 5X забавен каданс. Тази функция не само поддържа 10-bit 4:2:2 запис, но и може да се използва с ефективна Long GOP междукадрова компресия или висококачествена Intra (All-I) вътрекадрова компресия.

Alpha 1 предлага и S-Cinetone - същата цветова матрица, която стои зад получилите широко признание цветове и тонове на кожата на FX9 и FX6. Той възпроизвежда естествени средни тонове, меки цветове и възхитителни светли участъци, за да отговори на растящите нужди от по-изразителни дълбочини в изображението. Благодарение на гама кривата S-Log 3 вече е възможно да се постигнат 15+ бленди динамичен обхват, а с настройките на цветната гама S-Gamut3 и S-Gamut3.Cine colour е лесно да обедините видео, заснето с Alpha 1, с видеоклипове, заснети с камери VENICE, FX9 или други професионални кино камери.

Конструкция за разсейване на топлината
Уникалната конструкция за разсейване на топлината поддържа температурата на сензора и процесора в рамките на диапазона на нормалната работна температура, за да се избегне прегряване, без това да нарушава компактните размери на тялото. Това прави възможно да записвате видео с качество 8K/30p без прекъсване в продължение на приблизително 30 минути.

Поддържа снимане от ръка

Благодарение на високата степен на прецизност на стабилизацията и жироскопите, в допълнение към оптимизираните алгоритми за стабилизация на изображението, се постига предимство при скорост на затвора от 5,5 бленди за максимално качество на снимките с висока резолюция, направени благодарение на 50,1-мегапикселовия сензор на фотоапарата. Alpha 1 включва и режим Active Mode, който осигурява впечатляваща стабилизация при видеозаснемане от ръка. Ако за постпродукция използвате десктоп приложенията на Sony Catalyst Browse или Catalyst Prepare, можете да се възползвате от функцията за точна стабилизация на изображението, която използва метаданните, генерирани от вградените във фотоапарата жироскопи.

Сред другите функции, които Alpha 1 предлага, са: 16-bit RAW изход към външен рекордер през HDMI за максимална гъвкавост на постпродукционен етап, дигитален аудио интерфейс, добавен към мултиинтерфейсното гнездо (MI Shoe) на фотоапарата, за по-ясен аудио запис от съвместим външен микрофон на Sony, 5.8K презапасяване и четене на пълните данни от всички пиксели без обединяване (pixel binning) за 4K видеоклипове с висока резолюция в режим Super 35mm и още много други.

Улеснен работен процес благодарение на използваните мрежови технологии, включително възможност за свързване към съвместими с 5G устройства

Alpha 1 е разработен и конфигуриран с мисъл за работата на фото и видео журналистите и операторите на спортни събития, които трябва да предадат своите снимки и видео материали възможно най-бързо и се нуждаят от високотехнологични възможности за връзка. Фотоапаратът предлага няколко функции за бързо и надеждно прехвърляне на файловете с помощта на най-бързата в браншаxiii вградена безжична LAN връзка е възможна комуникация с честоти от 2.4 GHz и 5 GHz и двойни антени за надеждност на връзката. 5 GHz включва поддръжка на 2x2 MIMO (IEEE 802.11a/b/g/n/ac) и предлага 3,5 пъти по-бърза скорост при безжично FTP прехвърляне в сравнение с Alpha 9 II - значително предимство при отразяване на новини и спортни събития, когато е необходимо материалите да бъдат предадени с надеждна висока скорост. Наличен е и USB Type-C® конектор, който поддържа високоскоростно дистанционно PC Remote (тетъринг) прехвърляне на данни за безпроблемна работа с големи файлове. Alpha 1 разполага и с вграден 1000BASE-T LAN конектор за високоскоростно и стабилно прехвърляне на данни, включително заснемане от разстояние. Поддържа се FTPS (прехвърляне на файлове през SSL/TLS), което позволява SSL или TLS криптиране за по-висока сигурност на данните.

Освен компресиран и некомпресиран RAW формат, Alpha 1 предлага и ефективно компресиране без загуба на данни и качество - Lossless Compressed RAW. На ваше разположение е и новата настройка на качеството на изображението “Light” JPEG/HEIF, при която се получават по-малки файлове отколкото при стандартните настройки, което позволява по-бързо предаване при отразяване на новини и спортни събития, където фотографите разчитат на бързина. Освен различните RAW и JPEG формати, Alpha 1 включва и формата HEIF (High Efficiency Image File) за плавно 10-битово градиране, което позволява по-реалистично възпроизвеждане на цветовете на небето или на обектите в портретната фотография, където е от изключителна важност за фина и естествено изглеждаща градация. Снимките, заснети с Alpha 1, могат да бъдат “рязани” още в самия фотоапарат до желаното съотношение между страните, съответния размер или позиция, в зависимост от приложението.

Alpha 1 е съвместим и с различни приложения, ад-они и инструменти. Използвайки Imaging Edge Mobile и Imaging Edge Desktop, професионалните фотографи могат лесно да прехвърлят RAW файлове и файлове, използващи опцията за компресиране без загуби (lossless compression), както и да управляват дистанционно функциите за проследяване и фокусиране Touch Tracking и Touch Focus само с едно докосване за по-удобна работа с AF. След добавяне на ад-он Transfer & Tagging (вер. 1.3 или по-нова) можете автоматично да конвертирате всяка гласова бележка към файловете с изображенията в текстови заглавия или да прехвърлите файловете към FTP сървър от своето мобилно устройство. Десктоп приложенията Catalyst Browse/Catalyst Preparexxvi позволяват на професионалните фотографи да преглеждат и управляват видеоклиповете, заснети с фотоапарата на Sony. Благодарение на инструмента Remote Camera Tool можете също  да променяте настройките на фотоапарата от разстояние и да снимате от компютър, свързан през LAN кабел, като са включени и различни подобрения за Alpha 1 като по-бързо прехвърляне, управление с докосване, поддръжка на двоен слот и на HEIF, в допълнение към много други.

Надежден и лесен начин на работа

Професионалните потребители се нуждаят от все повече и все по-добри функции и експлоатационни характеристики. Те се нуждаят и от надеждността и издръжливостта, които се изискват от всеки инструмент, използван за професионални цели. Alpha 1 разполага с два медийни слота, като и двата поддържат карти UHS-I и UHS-II SDXC/SDHC, както и новите карти CFexpress Type A за цялостно по-висока производителност и по-бързи скорости на четене и запис на данни. Сред характеристиките на модела са и издръжлив корпус от магнезиева сплав, дълъг живот на батерията с батерия Z, който при желание може да бъде допълнително удължен с помощта на вертикален грип VG-C4EM (продава се отделно), подобрена функция за отстраняване на праховите частици, функция за затваряне на затвора при изключване на захранването за защита на сензора и защита от прахови частици и влага  за максимална надеждност и в трудни за снимки среди. Моделът има издръжлив и надежден HDMI Type-A конектор и поддържа USB PD (Power Delivery), което позволява подаването на по-мощно захранване от външни източници и съответно работа в снимачен режим за продължителни периоди от време при минимално използване на батерията.

Обновената структурата на менюто позволява по-лесна навигация и управление на менюто само с докосване, благодарение на което управлявате фотоапарата бързо и интуитивно с помощта на функциите Touch Focus и Touch Tracking на LCD екрана (3.0 type, прибл. 1,44 милиона точки). Персонализацията е лесна с помощта на групи от настройки на фотоапарата, които вече могат да бъдат променяни в зависимост от избрания режим на снимки. Благодарение на тази функция никога не е било по-лесно да използвате различни настройки, включително бленда и скорост на затвора, както за снимки, така и за видеоклипове.

Цена и наличност

Пълноформатният фотоапарат Alpha 1 ще бъде наличен в Европа от март 2021 г. на цена от приблизително 14 599 лв..

Ексклузивни истории и вълнуващо ново съдържание, заснето с новия фотоапарат и други продукти на Sony, можете да намерите на www.alphauniverse.co.uk. Страницата е създадена да обучава и вдъхновява всички любители и собственици на фотоапаратите от серията Alpha на Sony.

За подробна информация за новия продукт в Alpha Universe, моля последвайте този линк.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.