• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Рали Акрополис: как „Рено Алпин А110“ се превръща в легенда

Рали Акрополис: как „Рено Алпин А110“ се превръща в легенда

/КРОСС/ Трасето на Рали Акрополис може да разкаже много истории, представете си само емоцията: автомобилът преминава с рев финалната линия и „Рено Алпин А110" официално грабва победата на едно от най-трудните и до днес рали трасета в света.

Годината е 1973, а французинът Жан-Лук Терие, заедно с ко-пилота си Кристиан Делферие, вписват имената си в историята на автомобилния спорт с този легендарен триумф.

А има ли по-голямо изпитание на уменията на пилотите от прашните, чакълести и остри завои на Рали Акрополис? Състезателните автомобили трябва да притежават непоклатима устойчивост, а екипите да се приготвят за температури в купето, достигащи до 50 градуса.

През същата година малкият спортен автомобил се превръща в звездата на първи сезон на Световния рали шампионат с челни места на ралитата в Монте Карло, Португалия, Мароко, Санремо, Корсика и същинското признание: Рено Алпин печели първата конструкторска титла с Алпин A110, която се отсъжда на базата на точките от всичките ралита.

„Алпин A110" е създаден от френския производител на спортни и състезателни автомобили „Алпин" през 1963, а моделът може да се гордее с множество cпopтни ycпexи пpeз 60-e и в нaчaлoтo нa 70-e гoдини. Една от предпоставките за успеха на състезателния автомобил е, че преживява забележителен ръст на конските сили в историята на производството си, започвайки от 51 конски сили при първите модели и достигайки 180 к.с.

Друга интересна подробност от историята на „Рено Алпин" е, че между 1967 - 1969 в Πлoвдив cа cглoбeни 150 бpoя oт мoдeлa под имeтo „Бyлгapaлпин" нa бaзaтa нa „Aлпин A110". Toвa e чacт oт сътрудничеството c фpeнcĸaтaтa ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo y нac нa мoдeлитe „Бyлгappeнo 8" и „Бyлгapрeнo 10".

В навечерието на специалната годишнина на Рали Акрополис, победителите в играта на EKO Акрополис Рали 2023 ще могат да усетят на място състезателната рали емоция между 7 и 9 септември. Можете да се включите в томболата за двоен билет за Special Stage на култовото събитие, като заредите 30 л избрано гориво и регистрирате касовата бележка на ekopromo.eu. Победителите ще бъдат изтеглени на 16 август.

За награди са предвидени и макетно колекционерско издание на легендарния „Aлпин A110" или черна стоманена термо бутилка с вместимост 500 мл. Виж пълните условия на ekopromo.eu.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.