• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8196
 •  GBP / BGN 2.3158
 •  CHF / BGN 2.0575
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

„Мястото на цигарите е в музеите“, заяви в Лондон главният изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак

„Мястото на цигарите е в музеите“, заяви в Лондон главният изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак

/КРОСС/ В реч на специално събитие пред представители на световни медии, политици и регулатори в UnHerd Club* в Лондон, главният изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл Яцек Олчак беше категоричен, че научно доказаните бездимни алтернативи могат да ускорят процеса на намаляване на пушенето на цигари и призова правителствата да последват успешните примери на държави, като Швеция, Япония и Великобритания. В тези страни чрез подкрепа на широк избор от бездимни алтернативи на цигарите, нивото на тютюнопушене е намаляло значително по-бързо в сравнение с много страни по света. В речта си той посочи, че прилаганите от десетки години мерки и политики за намаляване на тютюнопушенето не дават достатъчно бързо задоволителен резултат в глобален план и може би дори допринасят за продължаване на тютюнопушенето.

Позовавайки се на хипотетично моделиране на здравни данни, показатели и прогнози на Световната здравна организация, Олчак представи допълваща разработка към основната мисия за бъдеще без дим на компанията, наречена „ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ОТ БЕЗДЕЙСТВИЕТО". С нея се оценява негативният ефект, ако се пренебрегват науката, данните и напредъкът в реалния свят относно алтернативите без дим и се продължават само традиционните мерки за намаляване на пушенето.

„Чрез методите на моделиране на историческите и на прогнозните данни на СЗО, ние можем да покажем потенциалния положителен ефект върху здравните показатели, включително върху заболеваемостта и смъртността, ако настоящите пушачи преминат изцяло на бездимни алтернативи в сравнение с резултата, който би се постигнал само с изпълнение на прилаганите досега мерки за контрол на тютюна", съобщи Яцек Олчак. Той изтъкна парадокса, че бездимните алтернативи са дори забранявани в някои държави, а цигарите, въпреки че доказано причиняват по-голяма вреда, продължават да се продават. Макар че това моделиране има своите ограничения и е основано на хипотези, цената за общественото здраве, ако ролята на бездимните алтернативи бъде пренебрегната, може да е наистина огромна за потребителите и обществата.

„Ако традиционните мерки за контрол на тютюнопушенето се прилагат строго и се съчетаят със стимулиране на по-широк достъп до по-добри алтернативи с намален риск, можем да предвидим потенциал за 10-кратно намаляване на смъртността в световен мащаб, дължаща се на болести, свързани с тютюнопушенето", добави главният изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл.

През 2016 г. Филип Морис Интернешънъл пое ангажимент да се преориентира от цигари към бездимни алтернативи в посока изграждане на бъдеще без цигарен дим. От 2008 г. насам компанията инвестира над USD 10.5 млрд. (към 31 март 2023 г.) в разработването и реализацията на бездимни алтернативи и към днешна дата те формират почти 35% от общите ѝ нетни приходи. Мисията, обясни Олчак, е да се намали тютюнопушенето чрез замяна на цигарите с по-малко вредни алтернативи и в крайна сметка цигарите да останат в миналото. Но комбинацията от сляпа съпротива срещу новите алтернативи от различни неправителствени организации и предоверяването на т.нар. принцип на предпазливост, който някои тълкуват като "по-добре да не правим нищо, докато не знаем всичко" от страна на редица правителства, създава пречки пред прогреса и възможностите да се върви по-ускорено към постигане на бъдеще без дим.

Яцек Олчак призова правителствата да последват добрите примери на Швеция, Япония и Великобритания. Той отправи предизвикателство и към неправителствените организации, борещи се с тютюнопушенето, да преосмислят нагласите си и да престанат да възпрепятстват иновациите, а по-скоро да работят за постигането на общата цел за по-бързо изграждане на бъдеще без дим.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Първоначално прочетох Мястото на циганите е в музеите и се зарадвах, но уви, живеем в гейския съюз.

26.05.2023 11:39:20

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.