• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Кирил Ананиев: Всичките мерки са свързани със създаване на условия да не се разпространява вирусът

Кирил Ананиев: Всичките мерки са свързани със създаване на условия да не се разпространява вирусът

/КРОСС/ „Искам да поздравя всички и да благодаря на всички хора, които работят в лечебните заведения, държавните институции, частни институции, неправителствени организации, граждани, които в рамките на своите правомощия и възможности помагат в борбата с този тежък вирус”, каза в интервю за предаването „Тази неделя” по БТВ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В отговор на въпроса, какви допълнителни мерки ще предприеме министерството, в името на по-голямата защита на лекарите, министър Ананиев отговори: „Всичките мерки са свързани със създаване на условия да не се разпространява вирусът в съответните лечебни заведения. Това са противоепидемични мерки, свързани с профилактиката, хигиената, осигуряването на сигурно предпазно облекло, отделянето на хора, за които съмнение, че са носители на коронавирус, обслужване на хората, които са заразени вече с коронавирус от определени лица, за да не може да се разпространява инфекцията в другите отделения и клиники на съответните болници”.

Министър Ананиев подчерта, че проблем с маските, шлемовете, ръкавиците, защитните облекла за медицинските лица е бил само в началото на месец март.

„Слагам си ръката на сърцето и си признавам, че в самото начало не всички лечебни заведения и не целият персонал беше осигурен с необходимите предпазни мерки. След този първоначален етап и в резултат на всички мерки, които предприе правителството, в момента нямаме дефицит, даже обратно, имаме резерви, които могат да влязат в действие веднага, след като бъдат изчерпани наличните”, подчерта той.

Министър Ананиев коментира темата с бонусите за медиците, работещи на първа линия в борбата с коронавируса.

В момента в Бургас и в Горна Оряховица зрее бунт на медиците, които не са получили тези бонуси и искат оставката му.

„Всеки може да иска оставката, разбира се, на министъра. Искам да Ви кажа, че има един основополагащ принцип, на базата на който се прави и разпределението на тези допълнителни бонуси за работещите. Всеки медицински или немедицински работник, който извършва действия по обслужването на хора, които са носители на коронавирус или има съмнение за такова носителство, което означава, че извършва дейности по наблюдение, диагностика или лечение на такива хора, има право да получи този допълнителен бонус. Това се удостоверява с необходимата медицинска документация и с графиците за дежурство. Никъде не е намаляван списъкът на хората, които са участвали в тези дейности.

Тези списъци са дадени от съответните ръководители на лечебните заведения и ние не сме ги коригирали. Това важи също и за Горна Оряховица, и за Бургас”, каза още Кирил Ананиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.