• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ квартет в „Гласове и струни“ на Георги Андреев

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ квартет в „Гласове и струни“ на Георги Андреев

/КРОСС/ Композиторът и музикант Георги Андреев сътворява нов проект, „Гласове и струни", със световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове" и класния струнен Quarto Quartet. Премиерно и единствено изпълнение в София в рамките на 54-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици" в Зала „България" на 26 юни от 19:00 ч.

В новия мащабен проект композиторът вплита несравнимата красота на фолклорното пеене със класическите струнни инструменти на Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) - или „Quarto" квартет, който е част от състава на Софийската филхармония.

Известен с вкуса си към новаторството и към експеримента, Георги Андреев предлага пет неизпълнявани до този момент негови композиции, написани специално за този проект. Композиторът е добавил струнен квартет и към пет от репертоарните песни на хора, между които е класическата „Сама ли си ден жънала", (композирана от него за този ансамбъл още като студент в НМА през 1992 г.) както и към емблематични песни с автори Петър Льондев („Ерген Деда"), Николай Стойков („Калугерине"), Стефан Мутафчиев („Листни се горо") и Христо Тодоров („Сватба")., с което Андреев допълва приемствеността на проекта. Той включва също и няколко солови вокални изпълнения със струнен квартет.

Те ще бъдат представени от солистки на „Мистерията", като особено интригуваща е композицията "Вокализа" за глас, гъдулка и струнен квартет, в която фолклорният елемент е само мотив, „като повей", уточнява Андреев, който ще засвири със своята гъдулка на сцената.

„В тези известни и изключително добре познати акапелни творби запазвам хоровата партитура непокътната, като към нея добавям инструментален звуков "пласт" в струнен квартет, както и композирани допълнително инструментални интермедии. Всеки от солистите на „Quarto" има представителна роля, което изисква голямо майсторство и е предизвикателство за всеки музикант от такъв състав ", споделя Георги Андреев.

Не случайно Quarto Quartet са избрани в инструменталните интермедии на големия концерт. Камерният състав набра популярност със своята експресивност, убедителни драматургични концепции, и рядкото за камерните състави умение, да изпълнява с перфекционизъм различни по стил и епоха музикални произведения с класическо и съвременно звучене. Съставът участва на концерти със световни имена, съпътствал представянето на Тракийското златно съкровище из Европа, представял България на най-високо ниво на официални делегации в Европейския парламент. Негови участници са водещите музиканти - концертмайстори на оркестрите на Софийска филхармония, БНР, Софийски солисти, „Квартет Димов" и др.

Специално участие в събитието ще има любимият Влади Ампов - Графа, който неотдавна представи най-новия си албум „Вековна гора", в едноименната заглавна песен с участие на хора „Мистерията на българските гласове" с диригент проф. Дора Христова. Концертът ще се състои дни след поредното гостуване на състава в Гент, Белгия.

Билети онлайн и на касата на зала „България" https://www.eventim.bg/bg/bileti/glasove-i-struni-sofia-bulgaria-hall-608589/event.html
Концертът е в рамките на 54-то издание на МФ „Софийски музикални седмици". Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация.

Съорганизатори

Столична община, Министерство на културата,
Софийска филхармония, Национален дворец на културата 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.