• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Александър Андреев: Изборният кодекс трябва да бъде променен съществено

Александър Андреев: Изборният кодекс трябва да бъде променен съществено

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по Бтв Александър Андреев, каза че в доклада на правната комисия са обобщени всички предложения от политическите сили. „Една част не намериха подкрепа, други успяха да намерят подкрепа. И в момента предстои гласуване на второ четене в пленарна зала на Изборния кодекс.“

От гледна точка на изборите активността, ние никога не сме я оценявали, тъй като тя не влиза в определянето на мандатите и изборните гласове. „Избирателната активност има значение за доверието и за политическата представителност на партиите. След преброяването се задават въпроси за изчисляване на мандатите в съответните райони и самият район чужбина дали да съществува или не. Моето мнение е, че ако има съгласие от парламента да промени методиката, това трябваше да се случи. Но такова предложение нямаше – определяне на минимален брой мандати или определяне на район Чужбина. Но район Чужбина, за да бъде уреден, трябва да получи по-подробна уредба.

С премахването на район Чужбина не означава, че българите няма да имат право да гласуват в чужбина, обясни Андреев.

Избирателните списъци се създават въз основа на постоянния адрес, а всички български граждани, включително и тези, които живеят в чужбина, те имат постоянен адрес в България и затова законодателят трябва да приеме решение дали да бъдат съставени избиратените списъци въз основа на съществуващата система от ГРАО или тя да бъде активна регистрация на българските граждани, които да заявят дали желаят да участват в изборите, допълни Андреев.

Моето мнение е, че този изборен кодекс има необходимост да бъде съществено променен, защото той е създаден за гласуване с хартиена бюлетина, уреждане на съответния изборен процес по един начин, който в момента не съответства за това, което е първоначалния замисъл на законодателя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.