• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Върховният комисар на ООН за правата на човека призова Израел да спре своите „незаконни планове” за анексия

Върховният комисар на ООН за правата на човека призова Израел да спре своите „незаконни планове” за анексия

/КРОСС/ Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова днес Израел да спре своите "незаконни" планове за анексия на част от окупирания Западен бряг и предупреди, че това може да доведе до смъртоносни сблъсъци, предаде Ройтерс.

"Анексията е незаконна. Точка", каза Бачелет. "Дълбоко съм разтревожена, че дори най-минималната форма на анексия би довела до увеличаване на насилието и загуба на животи, след като са издигнати стени, разположени са сили за сигурност и двете населения са поставени в непосредствена близост", заяви тя.

Планът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да разшири суверенитета на Израел върху еврейски селища на Западния бряг предизвиква осъждане от палестинците, арабските съюзници на САЩ и други чуждестранни правителства. Израелското правителство предвижда да започне на 1 юли официални обсъждания по въпроса за анексията.

Главният коалиционен партньор на Нетаняху - Бени Ганц, каза, че датата 1 юли, набелязана като начало на обсъжданията по предложението за анексия, "не е свещена", заяви източник от неговата партия "Синьо и бяло".

Изказването на Ганц, направено на среща с американския посланик Дейвид Фридман и съветника на Белия дом Ави Берковиц, поставя под съмнение изгледите за единен израелски подход към близкоизточния мирен план на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"На срещата Ганц даде да се разбере, че 1 юли не е свещена дата", и изрази предпочитание Израел да се заеме с икономическите последици от кризата с коронавируса, заяви източникът.

Ганц, приветствал плана на Тръмп като "исторически ход", е казал на американските пратеници, че това би трябвало да бъде осъществено "със стратегическите партньори в региона и с палестинците и да се постигне уреждане, което е от полза за всички страни", каза източникът, цитиран от Ройтерс.

Протестиращи срещу плановете за анексия изляха червена боя, наподобяваща фалшива кръв, във фонтан на площад "Доналд Тръмп" в израелския град Петах Тиква, предаде ДПА.

"Анексията ще ни струва кръв", беше написано с червена боя до фонтана на площада, кръстен на Тръмп миналата година в чест на решението на американския президент да признае през 2017 г. Ерусалим за столица на Израел.

Това беше поредна протестна проява срещу плановете за анексия. Неназован протестиращ, стоящ зад проявата, заяви пред местен новинарски сайт, че политици като Нетаняху "си играят с огъня".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.