• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Здравният министър: Количествата на ваксините, които идват, не зависят от България

Здравният министър: Количествата на ваксините, които идват, не зависят от България

/КРОСС/ Здравният министър проф. Костадин Ангелов гостува в сутрешния блок "Здравей България" на Нова телевизия. Разговор за ваксините, за количеството им, за маските и ограниченията. За трудностите в доставката на ваксини и критиците на мерките на правителството. Защо у нас идват толкова малко ваксини и от кого зависи количеството и доставките им?

Водеща: Здравният министър проф. Костадин Ангелов е тук при нас. Здравейте, добре дошли.

Костадин Ангелов: Добро утро.

Водещ: Само да ви питам за втората доза сложихте ли си я, минаха ли достатъчно дни, за да се видите с баща си?

Костадин Ангелов: Все още не съм.

Водещ: А за него ваксина?

Костадин Ангелов: Когато му дойде редът.

Водещ: Добре. Това ще коментираме след малко. Първо по проблемните теми на деня. „Марш на свободата" - протест днес, ресторанти, барове. Докато цяла Европа затваря, вие ще отстъпите ли под натиска на този протест да отворите по-рано заведения и барове, особено ако премиерът ви помоли, за да няма напрежение по улиците и протести срещу кабинета и срещу вас?

Костадин Ангелов: Озадачен съм от този протест. Преди може би седмица, имахме среща с двете асоциации, които организират днешния протест. На тази среща ясно повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният проблем, който те изтъкнаха, беше че има забавени плащания. Това, което мога да направя аз като министър на здравеопазването и направих, беше на тази среща да поканим моите колеги министърът на труда и социалната политика госпожа Сачева, министърът на икономиката господин Борисов, вицепремиерът госпожа Николова, които бяха заедно на тази среща. И на тази среща уверихме колегите от асоциациите, които днес протестират, че до края на този месец те ще си получат парите по начина, по който са обещани от правителството. И това вече се случва. Вчера разбрах, че те ще протестират. Не мога да разбера логиката на този протест. Протестират за какво? За проявен разум от министъра на здравеопазването. Ако проявят безразсъдство, какво ще ми поискат? Ако за здраве ми искат оставката, за безразсъдство какво ще поискат?

Водещ: ...от забавянето на тези плащания и може би са се съгласили на тази среща с всичко, което сте им казали като медицински аргументи, защото са очаквали, че ще имат помощи и ще получат пари, което казват, че не се случва, значи не е към вас този въпрос, но той опира накрая към вас.

Костадин Ангелов: Това ви казах, това беше основният проблем. На тази среща аз поканих моите колеги и там държавата пое ясен ангажимент. И този ангажимент ще се случи до края на годината - от понеделник се изплащат въпросните средства.

Водеща: Вероятно сте чули преди секунди, на вашето място беше Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм. Тя обяви, че вчера сме станали свидетели на някаква манипулация. Освен, че браншът е разцепен, но и вие заедно с част от хотелиерите сте излезли с решението с това да се отвори на 1 март. Буквално каза, цитирам манипулация, и сценка, и че едни хора са употребени от вас.

Костадин Ангелов: Сега, намираме се в състояние на безпрецедентна световна криза. Най-силното оръжие е истината. Истината е следната - тогава, когато проведохме среща с Българската асоциация на заведенията и със Сдружението на заведенията в България преди седмица, тогава същата Асоциация, с която имах вчера среща, каза че държавата прави срещи с удобни на властта организации. Искам да кажа, че за мен няма удобни и неудобни организации. С всеки, с когото мога да говоря за мерки, за спазването на тези мерки, за запазване живота и здравето на всеки български гражданин, аз съм готов да го направя. Вчера поканих освен тази организация, с която бяха вчера при мен, и Асоциацията на заведенията в България. Проведох няколко разговора с господин Алибегов. Помолих го да дойде на среща. На тази среща с тях казах, че имам среща след тях и с Асоциацията на заведенията. Повярвайте ми, чакахме те да дойдат, те отказаха да дойдат на тази среща. След като срещата не се състоя, изпратихме имейл, мисля че вие разполагате с този имейл, на този имейл ние отново казваме, че сме отворени за този разговор. За пореден път държа да кажа - няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да ми коства, и колкото и разговори да трябва да проведа в тази посока.

Водещ: Министър Ангелов, ако в момента е прекъснато и възможността за диалог, и действително аз това ви попитах, премиерът помоли да се съобразите, ще го направите ли?

Костадин Ангелов: Вижте, протестът, който днес се организира, малко ми прилича като, и искането на моята оставка, като на уличния бой - пръв посяга този, на който му свършват аргументите. Аз съм издал вчера заповед. В заповедта ясно се вижда, че заведенията отварят на 1 март. Защо това се случва? Нека да бъде ясно медицинската логика на нещата. Сигурността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването за всеки отделен български гражданин. Това, което правим ние като мерки е следното: първо, освободихме мерките в сектор здравеопазване. Наблюдавахме какво се случва достатъчно дълго време, че няма ръст на заболяемост и смъртност. След това образование - наблюдаваме какво се случва. След това култура, спорт - наблюдаваме какво се случва и чак тогава следва ресторанти, заведения, барове, нощни клубове. Искам пак да бъда максимално ясен - хората, които връщаме във всяка една крачка, която правим са няколко стотин хиляди. Ние не можем безразсъдно да кажем ние в момента сме на предпоследните места по заболяемост и това е резултат от въведените мерки, и с лека ръка да зачертаем усилията на всички, и да се върнем отново там. Тук във вашето студио, вие ме питахте защо хората умират в линейки, защо линейките не могат да стигнат до тях? Това, което се случва в момента ме радва, че водим този разговор, за връщането към нормалното. Но той трябва да се води с разум.

Водещ: Отваряте обаче училищата, да не стане същото? Защото с ваксините, ако искате да покажем едни графици, които ние видяхме. Ние малко се изморихме да казваме, че ваксини ще има за всички, това ни е ясно, но не е в това въпроса, че ще има някога, въпросът е кога. И темповете на ваксинация, колкото й да са ниски нивата в цяла Европа, ни притесняват, защото от ниското, има една графика, която вчера видяхме, ние сме под средното за света и средното за Европа ниво по процент ваксинирани. Сравняваме едно и също нещо - процент ваксинирани. Да не казвам с нашите съседки какво е? Хайде да се сравним със Сърбия 3,77 от населението са ваксинираните, ние 0,36 - това е над 9 пъти разлика в тяхна полза. С Румъния - 6,4 пъти по-ваксинирани румънците от нас. Не искам да сравнявам с Израел, или с тези, които сами си намериха ваксини, докато Европа се проваляше. Въпросът ми е защо средноевропейското ниво е 2,03%, пет пъти повече, отколкото в България?

Костадин Ангелов: Сега, по отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да бъдат казани. Първо, всяка една ваксина, която бъде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани във фазата, в която се намират те за ваксинация. Колкото ваксини дойдат, те се поставят. Затова ви казах, че в момента сравненията, които правим, няма смисъл от такъв тип сравнения.

Водещ: Въпросът е защо получаваме толкова малко?

Костадин Ангелов: Защото толкова са договорени. Договорените ваксини не са между България като договаряща се страна, а между ЕК и фирмите, които произвеждат тези ваксини. Българското правителство внесе в НС и НС взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната и да договаря.

Водещ: Въпросът е защо 6,4 пъти е по-висок процентът на ваксинираните румънци, отколкото българи?

Костадин Ангелов: Има нещо много важно, което трябва да кажем, господин Николаев. Първо, ние подходихме много консервативно. Това, което направихме ние е следното - всяка една ваксина, която беше поставена, се запазва втората доза на ваксината за всеки български гражданин. Ако това не го направихме, сега щяхме да водим с вас разговор защо имаме 17 хиляди български граждани, които не са ваксинирани. И още нещо.

Водещ: Умножихме...

Костадин Ангелов: Не, не. Грешно умножавате. Това, че умножавате, не може да получите автоматично да умножите 0,3 по 2 и да получите 0,6 и да го наложите за сравнение. Не, категорично.

Водещ: Но разликата 6 пъти и половина с Румъния.

Костадин Ангелов: Аз знам каква е разликата.

Водещ: А ние не сме сложили такъв процент по-малко...

Костадин Ангелов: Напротив, ваксините, които пристигат в България са същото число, които пристигат в другите държави. Това, което трябва да кажем е много важно, тук във вашето студио беше казано, вие също веднъж казахте, че след първа поставена доза ваксина, се постига 80% имунитет. Това е безпочвено твърдение, това е твърдение, което е невярно, защото нямаме нито едно клинично проучване с крайна цел изследване на имунитет след първа поставена доза.

Водещ: Никой не твърди, че това е правилен вариант, сложете всички дози и чакайте евентуално за втора, ще има други рискове. Въпросът е в сметките, искам да ги завършим, че ние дори да бяхме направили това, да сложим абсолютно всички налични дози, сме в пъти с по-малко поставени като процент говоря, количество...

Костадин Ангелов: Господин Николаев, количествата на ваксините, които идват в България не зависят от България. Това, което мога да кажа е следното - на 7 февруари пристигат 48315 дози от Оксфордската ваксина. На 14 февруари пристигат 74556 дози, а в края на февруари 139126 дози или общо 261997 дози, с които ще бъдат ваксинирани 130 хиляди български граждани, от третата ваксина, от Оксфордската ваксина.

Водеща: Слушам ви и искам само да уточним отново, за числата става дума, едно твърдение да ни кажете дали е вярно или не - на всяка държава се полага квота от общите поръчки в съответствие с нейното население или иначе казано това е 1,55%, което означава че България трябва да получи над 35 милиона дози, така ли е? Само да кажете дали е така?

Костадин Ангелов: Да, така е.

Водещ: Колко дози ще получи в крайна сметка България, като теглим чертата, общо?

Костадин Ангелов: Много зависи, първо, от фирмите производители. Много зависи от сключените договори, коя ваксина ще получи одобрение в ЕС. Давам един пример.

Водещ: В България общо по договор, договорените дози, които по план...

Костадин Ангелов: В момента има сключени договори само с две фирми. Първата фирма е Пфайзер-Байонтех, от тях ние ще получим 3,9 милиона дози.

Водещ: Понеже има твърдение, че като цяло сме имали възможност да поръчаме доста повече, отколкото сме поръчали. Италия видя, че с 60 милиона население поръчва 200 милиона дози, т.е. ще получи по-бързо....

Костадин Ангелов: Ние също сме поръчали достатъчно количество дози към настоящия момент по споразуменията, които са предварителни, индикативни дози, към настоящият момент са 12 милиона дози. 12 милиона дози, повтарям. Казвам към момента. Не казвам ще получим. Казвам - индикативните числа към днешна дата от 6-те фирми, производители, са толкова. Мога да говоря за производители, с които има сключен договор. С Пфайзер казахме, с Модерна са 1 милион дози, следващите, които очакваме да получат разрешение са Оксфордската ваксина - оттам са 4,5 милиона дози.

Водещ: Ако бяхме поръчали максимално допустимият брой ваксини, дали при този недостиг и тези намаления, които виждаме в момента от производителите, все пак делът на полученото щеше да е по-висок?

Костадин Ангелов: Не, господин Николаев. Дозите, които са поръчани към настоящия момент са определени от ЕК и те са такива. Те са такива...

Водещ: По-малко са за България.

Костадин Ангелов: ...не, не са по-малко за България. Те са такива като процент за България.

Водещ: Така е разпределено, румънците да имат 6,5 пъти повече като процент до този момент?

Костадин Ангелов: Аз ви казвам какво е разпределено за България. Всичко, което е разпределено, ще бъде получено.

Водеща: А имало ли е възможност държавите от ЕС да се отказват от част от възможните дози ваксини, които могат да получат и да ги преразпределят помежду си, имало ли е такава опция?

Костадин Ангелов: Само със съгласието на ЕК и производителите.

Водеща: Ние правили ли сме такова нещо или не?

Костадин Ангелов: В самото начало, когато започна обсъждането, ние в каква посока разсъждаваме на експертно ниво? В началото ние разсъждавахме, че първата ваксина, която имаме, като ваксина, която е сключила договор с ЕК е ваксината на Оксфорд, която беше първата, която е сключила договор, повтарям. И на тази ваксина заложи целият ЕС. От тази ваксина има най-много поръчани дози. Следващата вече беше ваксината на Пфайзер, която създава изключително сериозни логистични трудности за разпространение и за съхранение. Така че ние сме се възползвали от даденостите, които имаме, съобразени са принципно положение. Нека да бъде казано, за да не остане съмнение в зрителите. Първо, ние сме се ръководили от следното число - да имаме от вид ваксина около 3 милиона дози, за да могат да стигнат за 3 милиона български граждани, за да могат българите да избират по вид ваксина. Имаме три вида ваксини - информационна РНК, антигенна ваксина и аденовирусна ваксина, която е векторна. От всеки вид ваксина поръчаните дози са достатъчни за ваксинирането на около 3 милиона български граждани.

Водещ: Въпросът е, че не само ние, а и цяла Европа се подведе от първоначалната скорост на „Астра Зенека" и после /.../ все още не са одобрени, видяхме че намаляват и обемите, и количествата. Възможно ли е, както направиха някои страни, ако вече е разрешено от ЕК, ние да се договаряме отделно, двустранни преговори, нашата агенция по лекарствата да речем, да одобри руската ваксина или и да я одобри количества са заявени преди нас от много други държави? Възможно ли е да се достави извън общата европейска доставка, докато я чакаме, други дози, както прави, съжалявам, че пак ще сравнявам, Сърбия например, тя не е страна-членка на ЕС, или Унгария, тя е страна-член на ЕС, се договаря за руската?

Костадин Ангелов: България е част от европейското семейство. ЕК е упълномощена от НС с решение да преговаря от името на България за доставка на ваксини. В момента тече комуникация между производителите на руската ваксина и европейския регулатор за стартиране на процес за издаване на разрешение за употреба на руската ваксина на територията на ЕС.

Водещ: Това е пасивна позиция, чакаме - няма лошо. Възможно ли е ние да сме в активна позиция, българската страна да...

Костадин Ангелов: България в момента участва в европейското споразумение и всичките ваксини, които са за европейските граждани ще бъдат и в нашата страна. Нека да не забравяме, че ако ние издадем разрешение за употреба на ваксина от страна, различна от ЕС, разрешението автоматично важи за целия ЕС. Възнамерявам, за да изчистим абсолютно всички въпроси, които съществуват и които са важни за българските граждани, да направя посещение в Брюксел, да се срещна с колегите, които отговарят и са отговорни за доставката на ваксини, които са свързани с договарянето на количествата, за да постигнем максимално голяма леснота и да бъдат представени на българските граждани, така че те да разберат какви са основните тенденции в ЕС.

Водеща: Понеже вчера го чухме като твърдение в нашето студио - щом Унгария може, значи и ние трябва да можем. В случая говорим за нарушаване на европейско законодателство, правилно ли ви разбрах, ако ние тръгнем да преговаряме с руснаците, да речем, за руската ваксина, самосиндикално, двустранно, заобикаляме европейско законодателство или?

Костадин Ангелов: Не заобикаляме европейско законодателство. Казах ви, България е част от ЕС. В страната имаме регулатор, който е Българската агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция по лекарствата. На ниво ЕС текат преговори с производителите на руската ваксина. И очакваме тези преговори, ако получат разрешение, разбира се ние ще се възползваме от тази възможност. В началото, когато говорихме за обезщетенията на заведенията направих една грешка на езика, тъй като обезщетения ще бъдат изплатени до края на м. януари. А аз казах до края на годината, грешка на езика.

Водещ: Добре, защото как се сетихте, че я направихте?

Костадин Ангелов: Просто се сетих за това, което говорих.

Водещ: Добре. Ако искате да минем за ресурса ни да се ваксинираме или още имаме неща да уточним.
Водеща: За Пфайзер искам да попитам, защото излезе информация от Швеция мисля за това, че предстои евентуално поскъпване на ваксината. Има ли информация българската държава за това? Ще трябва ли да доплащаме или пък ще ни намалят дозите?

Водещ: Флаконите, количествата флакони ще ги намалят ли с идеята, че ни дават 6 дози, а не пет?

Костадин Ангелов: Ние сме поръчали брой дози.

Водещ: А не брой флакони?

Костадин Ангелов: Да. Брой дози.

Водеща: Цената няма да се пипа, нямате такава информация?

Костадин Ангелов: Цената е на брой дози. Цената не е на брой флакони.

Водещ: Понеже имаше изчислени на база на общото количество, че ако се броят като пет или шест дозите, се получава разлика от 80 хиляди ваксинирани по-малко, това няма да се случи?

Костадин Ангелов: Не, няма да се случи.

Водещ: Сега по отношение на, между другото втората доза, тези които прередиха с първа доза в Сандански, получават ли си я, защото от медицинска гледна точка е редно да я получат?

Костадин Ангелов: Човешко е да се получи, човешко е да постъпим по нормален начин тези хора да завършат процеса си на имунизация.

Водещ: Въпреки, че прередиха човешки други?

Костадин Ангелов: Хуманно е да постъпим като хора.

Водещ: Сега, да поговорим малко за начина, по който ще се справим с по-масовата ваксинация, ако имаме ваксини, всичко това е в момента, в който ги получим. Вчера лични лекари се оплакаха, че има много бумащина, че трябва на пет места с химикал да попълват някакви данни, на шесто място имунизационния паспорт и това страшно много ще ги забави, когато имаме дози, а вие искате да поставяме 50-100 хиляди ваксини дневно, възможно ли е това нещо?

Костадин Ангелов: Абсолютно възможно е. Аз използвам възможността да поканя ваш екип в един имунизационен кабинет. Вчера говорих с колеги от лечебните заведения, също така и с колеги от личните лекари. Личните лекари в България са 4500 горе-долу. Ако всеки от тях извършва по 10 имунизации на ден, това са 45 хиляди имунизирани лица. Вчера в кабинет, в лечебно заведение в София от един кабинет, от един лекар са извършени 40 имунизации.

Водещ: Попълвал ли е на пет места с химикал...?

Костадин Ангелов: Да, да. Попълва се същата документация, каквато се попълва и от личните лекари. Затова предстои ми среща и с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Голяма част от нещата, които те казват, вече са максимално опростени с електронната система, за която говорим. Те попълват един документ, който документ е стандартен документ, който се попълва. От него се взема информацията, която се качва в Националната здравна информационна система, която пък генерира автоматично електронния сертификат, за който става въпрос.

Водеща: Вчера чухме нещо друго от д-р Миндов, който каза че това е изключително много време това попълване в общо пет документа с това, което каза и Виктор, стават шест. В готовност ли сте да ги облекчите от тази административна тежест?

Костадин Ангелов: Това ви казах, че ми предстои среща с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Това са изисквания на НЗОК, държа да подчертая.

Водещ: Т.е. могат да се променят от Касата.

Костадин Ангелов: Зависи от управлението на Касата. Министърът не може да управлява НЗОК.

Водещ: Възможно ли е да има реанимационен екип при джипитата и навсякъде ли трябва да има? Някои казаха - затова в други държави в катедрали, даже и в спортни зали има такива пунктове, поточна линия даже и денонощно да се ваксинира, защото ако възникне нежелана реакция, остра алергия и т.н., да има по-малък брой екипи, да са сред повече хора, отколкото при всяко джипи да има 4500 реанимационни екипа, не е възможно?

Костадин Ангелов: Не е възможно и не се налага. Това не е първата ваксина, която ще поставят личните лекари. Българските лични лекари имат изключително голям опит с поставянето на ваксини. Те разполагат със спешни шкафове, във ваксинационните кабинети, по-специално в техните кабинети, така че те могат да окажат необходимата лекарска помощ в първите минути и разбира се има екип на разположение на всеки един център от Спешна медицинска помощ са готови да реагират.

Водещ: Все пак не е ли по-бързо и по-добре, някои държави защо тогава такива пунктове, където стоят и си чакат, даже и на открито се чака, за да не се заразят, да не се пускат в коридори пред кабинети и всеки си чака часа?

Костадин Ангелов: Въпрос на решение на отделната държава. Нашето решение, което сме взели е това.

Водеща: Сега нещо важно, чисто потребителски за хората да кажем - трябва ли тези, които искат да си поставят ваксина, да направят нещо точно сега в този момент, т.е. да подадат името си в някакъв списък, да се създаде някакъв регистър от страна на здравните власти, предстои ли нещо такова?

Костадин Ангелов: Това, което в момента се случва е, че се събира информация от личните лекари за желаещите пациенти, които са в пациентските им листи, да бъдат ваксинирани. Тази информация ще бъде събрана до края на м. февруари.

Водещ: Чакаме да ни се обадят или ние се обаждаме на личните лекари?

Костадин Ангелов: Личните лекари имат комуникация с всеки отделен техен пациент. Как ще го направят е въпрос на решение, което ще вземе всеки личен лекар. От друга гледна точка се събира информация от всички министерства за пациентите, които попадат в трета фаза на имунизацията. Това са, във втора фаза на имунизацията. След това минаваме през трета фаза и вече в четвърта фаза говорим за така наречената масова имунизация. Хубаво е, че желаещите, които искат да бъдат ваксинирани в първа фаза вече се изчерпват. Започва от днес ваксинирането в София на възрастни хора в социалните домове. До края на седмицата ще започне ваксинирането на българските учители. Има готовност в област Бургас да се случи това нещо. А по-нататък, когато имаме достатъчно количество ваксини, аз ви казах числата, които са качени, ще бъдат качени днес на сайта на МЗ за оксфордската ваксина, тогава ще можем паралелно да работим върху ваксинирането и в трета фаза, и да стартираме и четвърта фаза на ваксинацията.

Водещ: Понеже са много разбити, като ги изчислите дозите, разделите на две и видите по месеци, има ли промяна в нагласите ви до края на годината колко българи ще получат ваксина?

Костадин Ангелов: Вижте, до края на годината могат да бъдат ваксинирани всички български граждани, които желаят да бъдат ваксинирани. Също така такова количество, че да постигнем 60 до 70 процента ваксинирани български граждани. Ако говорим за 70%, говорим за 4 милиона и половина ваксинирани български граждани. Ще могат да бъдат ваксинирани. Всичко зависи от желанието на хората да се ваксинират.

Водеща: А ще имаме ли 33 хиляди дози на ден, за да ги поставяме, за да стигнем до тези 70%?

Костадин Ангелов: Аз преди малко отговорих на вашия въпрос и казах, че ако личните лекари поставят само за тях, говорим...

Водеща: Не, не. Дали ще имаме ваксина говорим?

Костадин Ангелов: Да.

Водеща: Ще имаме ваксини до края на годината, за да имунизираме толкова голямо число?

Костадин Ангелов: Да.

Водещ: За нея кога е стигне ваксината?

Костадин Ангелов: Зависи тя дали е изразила желание, тя попада в масовата ваксинация...

Водещ: Която стартира?

Костадин Ангелов: Която може да стартира още през м. март, зависи от изчерпването на втора, трета и четвърта фаза.

Водещ: Ако желаят хората.

Костадин Ангелов: Да, да.

Водещ: Малко за маските, шаловете, за тези пластмасови, да уточним това е важно за хората. От 1 февруари забранявате шалът да се ползва за лично предпазно средство, нали така? Тези пластмаси, всичките видове също?

Костадин Ангелов: Да.

Водещ: Някои държави изискват по-скъпите маски - в Австрия и Германия.

Костадин Ангелов: Вижте, това е изключително сериозна тема, която отваряте. Вчера имахме много сериозен дебат по тази тема - как да улесним българските граждани, така че първо, да въведем това изискване, за да можем да постигнем максимална сигурност на всеки един. Решихме, че с маските, които в момента са достъпни на българския пазар, това са хирургичните маски, включително и тези, които са с висока степен на защита, даваме възможност на хората към настоящия момент да си изберат такава маска.

Водещ: Да, можете ли да покажете вашата, докато говорим и да обясните каква е, това ли препоръчвате?

Костадин Ангелов: Тази маска е с висока степен на защита.

Водещ: Това KN95 ли е?

Костадин Ангелов: Да, това е KN95.

Водещ: Колко е тя- по 3 лв., 4 лв.?

Костадин Ангелов: Тази маска да. Не мога да ви кажа каква е цената на тази маска в момента.

Водещ: Ако има клапан?

Костадин Ангелов: Ако има клапан, по данни на експертите, не е добре за околните.

Водещ: Защо се продават тогава?

Костадин Ангелов: Вижте, на пазара се продава всичко, което, как да кажа, се произвели производителите. Много е важно до момента имаше всякакви приспособления, които се използваха по различни начини. В момента казваме, че пазят маските, тъй като те закриват носа и устата. Всяко едно нещо, до което науката достигне с категорични данни, ние ще го препоръчаме на българските граждани. За ваксините, нещо много важно пропуснах да кажа, в раздел коронавирус.бг, в сайта, в който качваме информацията, която е за ваксините, сме направили едно приложение, което е за ваксини срещу КОВИД-19, където можете да намерите цялата необходима информация, която е важна за ваксините. Всички въпроси и отговори вие можете да проверите на вашия таблет и да видите, че това в момента е уеб базирано приложение, очакваме да стане приложение, което да бъде за всички мобилни апарати.

Водещ: На мен още не ми е излязло на таблета.

Костадин Ангелов: Излиза, излиза. Ще ви покажа иконката после, ваксини срещу КОВИД-19, зелена иконка.

Водеща: Аз искам да попитам, тъй като пак заговорихте за ваксините, проф. Коста Костов вчера каза пред българското радио, държим се, цитирам, като мазохисти, трябва да пренаредим ваксинационната програма. Според него на заден план отиват възрастните хора и трябва да има някакво разместване. Как приемате думите му, изобщо смятате ли че наистина ще се наложи някаква реорганизация на плана?

Костадин Ангелов: Вижте, ваксинационният план е избран и направен от специалисти. Там са включени експертните мнения на експертните съвети и по епидемиология, и по инфекциозни болести. Там са взети под внимание всички експертни предложения. Той е предложен на мен, обсъден на ръководство и сме го предложили на МС. В момента, пак да се върна в самото начало, кризата е световна. Всеки говори в публичното пространство, изказва мнения, но никой не носи отговорност за думите, които казва. Отговорността се носи от министъра на здравеопазването, от МЗ, от държавата. Много е опасно това говорене. Защото то, някое от говоренето докосва надеждите на хората, друго докосва страховете на хората. Ние трябва да бъдем много предпазливи в начина, по който говорим.

Водещ: Коментарът е много важен. В този смисъл искам да ви помоля да коментирате един конфликт задочен, в който влязохте с популярен изпълнител, с Ицо Хазарта, заради ваши думи, че в момента не са приоритет точно сега този бранш за ресторантьорите. Той ви отговори, после пък имаше реакция от Лекарския съюз. Съжалявате ли, че влязохте в такъв разговор задочно?

Костадин Ангелов: Не съжалявам. Вижте, не съжалявам...

Водещ: Че казахте, че не е приоритет.

Костадин Ангелов: ...не съжалявам за всичко онова, което съм казал, защото в самото начало, когато започнах да говоря на тази тема, аз казах че КОВИД19 пренареди нашите приоритети, първо със здравеопазване, образование. След това спорт, култура и след това идват заведенията и ресторантите. Не виждам в това нищо лошо. Вероятно по един или по друг начин съм останал неразбран.

Водещ: Може би /.../?

Костадин Ангелов: Да. Ще се радвам, аз изключително много харесвам творчеството на господин Петров, чрез вас искам да го поканя на среща в МЗ, на която смятам че имаме какво да си кажем взаимно. И ще използвам възможността да го убедя във всички мои предложения, които са насочени в запазване живота и здравето на всеки отделен български гражданин, за което нося отговорност. Надявам се той да ме разбере. Като изляза, ще му пусна и есемес.

Водещ: Благодаря ви. Останаха и много други...
Водеща: Не отговорихме на Борда по туризъм за PCR тестовете за чужденците обаче?

Костадин Ангелов: Това, което казаха от Борда по туризъм, отново пак казах, трябва да внимаваме какво говорим. Те говорят за антигенни тестове. Само че специалистите в целия свят за пътуването изискват PCR тест. Нека да не бъде всеки лекар и да не предлага всеки от нивото на своята компетентност неща, които ще застрашат живота, здравето и сигурността на българските граждани.
Водеща: Благодаря ви.

Костадин Ангелов: Благодаря ви и аз.

Нова телевизия, „Здравей, България".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

бокотиквомразец

Всичко е на автопилот, некадърно ,малоумно ,некомпетентно управление от калинки и калинковци!!!!!

01.02.2021 11:45:36

Анонимен

Лъжи, Лъжи, Лъжи! Не зависели от България броя на ваксините? А кой поръча милиони дози още миналото лято само от Астра-Зенека? Която се провали с гръм и трясък! И пак с нея искат да ни ваксинират... По препоръки на "експертите" от ГЕРБ!

31.01.2021 16:39:20

България цяла скандира:

Ботуксирания педал с изкуствения перчем Ангелов да го духа...

30.01.2021 16:10:03

Анонимен

Като не зависи от вас ….се махайте ...

28.01.2021 16:59:27

вЪЗМУТЕН ОТ АНКЕТИРАНИТЕ:

Ето резултатите от днешната анкета на КРОС: Кое ви липсва най-много по време на ограниченията? 7.7 % Моловете 0.0 % Ресторантите 0.0 % Нощните клубове 15.4 % Фитнес залата 7.7 % Кино, театър и концерти 53.8 % Пътуванията в чужбина 15.4 % Нищо не ми липсва, обичам да си стоя у дома Благодарим ви за участието! ОКАЗВА СЕ, ЧЕ НАЙ-МНОГО НА БЪЛГАРИТЕ ЛИПСВАТ ПЪТУВАНИЯТА В ЧУЖБИНА. аМИ ЗАЩО БЕ, СЪНАРОДНИЦИ НЕ СИ ОПРАВИТЕ БЪЛГАРИЯ ТА ДА СТАНЕ ПО-ХУБАВА ОТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ, КЪДЕТО ХОДИТЕ? зАЩО ГЛАСУВАТЕ ЗА ББ И ХУНТАТА МУ, КОЯТО РАЗСИПА БЪЛГАРИЯ И ТЯ ВЕЧЕ НЕ Е ДЪРЖАВА, А КОЧИНА? И КАКВО ДА КАЖАТ МНОЗИНСТВОТО СЪНАРОДНИЦИ ДЕТО НЯМАТ ПАРИ ДА ПЪТУВАТ В ЧУЖБИНА, А САМО СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СВЪРЖАТ ДВАТА КРАЯ? ИСТИНАТА Е, ЧЕ ВСЕКИ НАРОД ЯВНО СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА....

27.01.2021 18:39:39

Анонимен

Не е работа на Ангелов да решава тези въпроси. Това е работа на некомпетентния и мързелив ( а вероятно и страхлив) премиер. Когато се взема решение, се отчита всички съображения и медицински и икономически и социални. Не, че ресторантите са най-важни в държавата и представляват голям брой работни места, но решение трябва да се вземе. И е тъпо, вместо да работят да им се плаща от общите пари за да не го правят. Да не пускат болни, да пият през маска или нещо друго смешно и неефективно, както и другите ви мерки. Загубите-огромни, ефективност на мерките - неясна. Източник на информация-самата изпълнителна власт, на която никой отдавна не вярва.

27.01.2021 16:32:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.