• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проф. Костадин Ангелов: Сегашното затваряне е плод от подценяването на вируса

Проф. Костадин Ангелов: Сегашното затваряне е плод от подценяването на вируса

/КРОСС/ От самото начало на започване на епидемията ние насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред МС. Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му обаче не трябва да се търсят виновни, а решение. А то е спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите.

Само вчера са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система. Така Ангелов коментира случаите, при които хора чакат линейки или на стълбите пред кабинетите и се стига до смъртни случаи. Здравният министър изказа съболезнования на близките на починалите и заяви, че случващото е недопустимо и не е нормално да се случва. Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните и те са наказани, поясни проф. Ангелов.

На въпрос проспали ли сме лятото, както мнозина твърдят, Ангелов бе категоричен, че нито един ден от летните месеци не е проспан.

Два дни, след като дойдох като министър, пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област, припомни здравният министър. По думите му проблемът в момента е това, че няма достатъчно медици, а не, че има недостиг на болнични легла.

Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла, категоричен бе Костадин Ангелов.

Когато говорим за мерките, които влизат от 27 ноември вечерта, нито една от тях не е смекчена. Аз казах, че предлагаме да бъде удължена епидемичната обстановка до края на месец март. Решението беше да го направим на две стъпки - първата стъпка да бъде за два месеца да бъде удължена извънредната епидемична обстановка до края на януари и в зависимост от числата, които ние следим ежедневно, ще преценим в средата на януари дали да бъде продължена тя. Няма отстъпление от страна на държавата по отношение на спортните събития и мерките, които предприемаме са същите като тези в страни като Австрия, Белгия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция, Чехия, каза още здравният министър. Във вторник ние казахме мерките, които предлагаме, но още тогава казах, че тези мерки ще бъдат разисквани с всеки ресорен министър, да се отчете какъв ще бъде ефекта върху всяка една сфера от живота в България, след това да се отчете какъв ще бъде медицинския ефект, който търсим и най-накрая това да бъде облечено в заповед.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не случиха на народ тия гадини.

26.11.2020 10:51:37

Анонимен

Хайде пак другите им виновни. Развитието на болестта и разпространението са логични. Колкото повече диагностирани, толкова повече безсимптомни, толкава повече заразители и съответно нови заразени. Не може да е иначе. В другите държави говорят за достигане на плато в броя на новозаразените и това ще стане когато по-голямата час от населението преболедува и дай боже се развие имунитет. Никой не може да повлияе на процеса. Тъпите им мерки са само за замазване на очите. Звучат логично, но не са ефективни. Никога не е ясно как очакват да измерят резултата от тях и да го съпоставят с цената която плащаме в икономиката. И пак реди ,министъро, дивотии. Как уважението към лекарите ще спре заразата? Имали легла. То само легла и имат. В Пловдив хората си отидоха защото не могат да стигнат до леглата. А това за наличието на достатъчно системи за обдишване си е честа лъжа. Достатъчно означава да имаш до всяко легло в интензивното апаратура. Гледах им статистиката- всеки втори пациент на интензивното умира. Извън интензивното сами си оздравяват. Самите лекари все още по емпиричен път се мъчат да определят ефективно лекарство. То дори не може да се говори за лечение. Експеримент и молитва.

26.11.2020 09:13:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.