• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Д-р София Ангелова: Непредписаната употреба на антибиотик удължава процеса на боледуване

Д-р София Ангелова: Непредписаната употреба на антибиотик удължава процеса на боледуване

/КРОСС/ Винаги в края на януари и началото на февруари е пикът на грипа, както и сега. При нас има пациенти и с грип, има и с COVID, но по-малко.

Два дни преди симптомите можеш да заразиш околните. Това каза пулмологът д-р София Ангелова в предаването „Тази събота" по бТВ.

Първите симптоми на грипа са много отличителни - за часове се вдига висока температура, появяват се болки в мускулите и ставите, главоболие, силно изразена отпадналост. „Първото нещо, което съветвам пациента, е да направи бърз комбиниран тест за COVID-19 и грип".

В първите часове грипният вирус може да не бъде уловен, затова е добре след 48 часа да се направи още един тест. За грипа има оръжие и е добре лечението да започне веднага, каза д-р Ангелова.

„Tова са известните противогрипни медикаменти, които ги има навсякъде в аптеките, и е хубаво да започнем лечението в първите 48 часа, защото пикът на развитието е тогава. При първите симптоми на грип не е необходимо да бързат към лекарските кабинети. Достатъчно е да се свържат с техния лекар, да направят теста и те ще го улеснят с какво лечение да се започне. През 2009 г., когато върлуваше свинският грип, късното започване на антивирусния медикамент спаси човешки животи", допълни пулмологът.

Непредписаната употреба на антибиотик удължава процеса на боледуване и потиска имунната система, предупреди д-р Ангелова.

„Когато дадем антибиотик, ние унищожаваме пробиотичните бактерии и лишаваме организма от техните много ценни функции, една от които е да балансират имунната система. По този начин нашите клетки остават вяли, мудни и неспособни да се справят с вируса. Докато пием антибиотик, вирусът работи и се получават усложнения, така възникват бронихити, бронхиолити и пневмонии. Тогава човекът започва да боледува не за 5-7 дни, а много повече и получава кашлици, които продължават цял месец", каза още тя.

В случаите на усложнения, пневмонии, бронхити, бронхиолити и вторични бактериални инфекции трябва да се направи рентгенография и тогава вече лекарят да изпише антибиотик.

В последно време идват все повече пациенти, при които бактериите са резистентни, каза д-р София Ангелова.

„Като пулмолог се притеснявам да не дойде времето, когато ще знам как да лекувам, но няма да мога. В последните години няма нови антибиотични молекули. Ако позволим да се развие резистентност към тези антибиотици, особено хинолоновата група, която е само за резистентни бактерии, тогава ще бъдем безсилни и ще губим човешки животи, защото не разполагаме с медикамент, който да убие тези бактерии", предупреди пулмологът.

Организмът има нужда от балансирано хранене с трите основни нутриента - белтъци, въглехидрати и мазнини. „Не е сезонът на диетите. Сега е времето, когато трябва да приемаме белтъчна храна. На второ място са умерените физическите натоварвания. Науката доказва, че силните физически тренировки предразполагат към грип и вирусни инфекции. И трето - пълноценният сън", посочи д-р София Ангелова.

Тя отново напомни колко важно е да носим предпазни маски в поликлиниките, болниците и лекарските кабинети. По думите й, когато и болният, и здравият човек носят маска заразяването се свежда до минимум.

бТВ, „Тази събота"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.