• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Как ще купуваме само с електронна рецепта антибиотици и лекарства за диабет

Как ще купуваме само с електронна рецепта антибиотици и лекарства за диабет

/КРОСС/ Електронните рецепти за антибиотици отново стават задължителни от днес - 1 април. Те ще се изписват и отпускат само и единствено по електронен път, тъй като изтича гратисният срок, който правителството даде за паралелно ползване и на хартиени бланки.

Издадените до вчера хартиени рецепти ще важат шест месеца, когато са за многократно изписване, и един месец при еднократното изписване на дадено лекарство. Пациенти с такива бланки няма да бъдат връщани, уточняват от Министерство на здравеопазването.

От BTV припомниха, че в края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в миналото.

И въпреки че системата за издаването на е-рецепти бе подготвяна в продължение на цели две години, въвеждането ѝ беше съпроводено с много грешки и трудности. Готови ли са лекарите и фармацевтите този път?

Ние и досега отпускахме антибиотици с е-рецепта, но от днес вече това ще е задължително на 100%. В голяма степен проблемите в системата са отстранени, но не е изключено да се появят нови - те ще са свързани най-вече с липсващите лекарства, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той е категоричен, че ако лекарят позволи генерично заместване на едно лекарство с друго, фармацевтите го правят. „Призовавам лекарите по-често да позволяват тази опция, защото така се създава по-малко неприятности за пациентите", поясни Костов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки припомни също така, че една от последните промени в системата е свързана с т.нар. офлайн изписване на лекарства, т.е. когато лекарят няма връзка с интернет. Когато той възстанови тази връзка, е-рецептата автоматично бива вписана в системата, а лекарствата могат да се получат от всяка една аптека в страната. Когато пациентът влезе в аптеката, трябва да каже датата, на която е изписана тя, както и ЕГН-то си, поясни още той.

Целта на въвеждането на е-рецепти е да се избегне свръхупотребата на антибиотици и да се сложи края на злоупотребата с антидиабедни медикаменти. Според фармацевтите занапред ще е невъзможно човек да си купи лекарство, без то да му е предписано от лекар.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.