• 06 Юли 2020 |
 •  USD / BGN 1.7425
 •  GBP / BGN 2.1703
 •  CHF / BGN 1.8411
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Имунитет срещу коронавирус – какво трябва да се знае

Имунитет срещу коронавирус – какво трябва да се знае
Учените от университета в Любек се опитаха да намерят отговорите на тези въпроси

/КРОСС/ До днес се смяташе, че тестовете за наличието на антитела дават точна информация за хората, преболедували COVID-19. Последните проучвания, обаче, казват точно обратното.

Болки в гърлото, кашлица и невисока температура? Може би трябва да си направите тест за наличието на коронавирус от типа SARS-CoV-2?

През последните месеци тази мисъл идва наум на всеки със специфичните симптоми на простуда. За да провери човек дали е заразен и може ли да зарази други хора, се използва PCR-тест, при който се прилага методът на полимеразната верижна реакция. В този случай с помощта на памучна клечка се взема проба от слюнката на пациента.

А какво става, ако човек вече е преболедувал COVID-19, без изобщо да е забелязал, тъй като при много хора заболяването протича безсимптомно? За да се установи наличието на инфекция в миналото, медиците използват друг метод – така наречения серологичен тест (ELISA). Той показва наличието на антитела в кръвта, които имунната система е изработила в борбата с вируса.

Защо са необходими тестове за антитела?

За да се направи тестът ELISA, от пациента се взема капка кръв, която се поставя в специален контейнер, където се смесва с реагент. Ако пробата се оцвети, това принципно означава, че човекът вече е преболедувал и има изграден имунитет. Наличието на антитела не изключва риска от повторно заразяване със SARS-CoV-2, но вероятността това да се случи е 10 пъти по-малко, отколкото при хора без наличието на антитела.

Серологичните тестове помагат да се установи колко души вече са преболедували COVID-19 безсимптомно или с незначителни симптоми и дали това е достатъчно за изграждането на колективен имунитет. Това може да помогне на политиците да вземат правилните мерки при сваляне на ограниченията, въведени във връзка с пандемията.

Изгражда ли се имунитет срещу коронавируса?

И все пак, доколко тези тестове са точни и наистина ли всички, преболедували COVID-19, изграждат имунитет? Учените от университета в Любек се опитаха да намерят отговорите на тези въпроси. По-голяма част от хората, участвали в изследването, са преболедували COVID-19 в лека или средна форма.

ЕС планира да затвори границите си за САЩ, половината щати - с увеличение на случаите

Учените не успели да открият антитела в кръвта на около една четвърт от пациентите, въпреки поставената им по-рано диагноза и ясно изразените симптоми на COVID-19.

За сметка на това в кръвта на двама от десет пациенти, преболедували безсимптомно COVID-19, е открита висока концентрация на антитела. Това предизвиква въпроси не само дали всички заразени с COVID-19 изграждат имунитет, но и дали може с тестове за антитела да се получи достоверна информация за реалния брой на преболедувалите.

Доколко са точни тестовете за антитела?

Смята се, че за получаване на достоверен резултат от серологичните тестове, от момента на заразяването с коронавирус трябва да минат до 4 седмици. През това време организмът би трябвало да изработи достатъчно количество антитела. Това обаче е само ориентировъчен срок. При някои пациенти антителата се изработват веднага след заразяването, докато при други може изобщо да не се появят такива, въпреки откритата в организма им активна форма на коронавирус.

Освен това, в някои случаи положителна диагноза може да бъде поставена на човек, който е преболедувал други коронавирусни инфекции, но не и COVID-19. В такъв случай в държави с нисък брой заразени на глава от населението грешките при тестовете ще бъдат по-високи, отколкото в страни, в които голяма част от жителите вече са се заразили с коронавирус.

Например, ако в дадена държава половината население е заразено, то от 50 пациента с положителни тестове, само на един може да бъде поставена погрешна диагноза. А ако в друга страна е заразен само един човек от 1 000, то в девет от десет положителни проби на практика няма да има антитела на COVID-19. Германските медици подчертават, че в някои случаи неточните резултати от тестовете могат да доведат до нежелани последици. Например, пациенти, на които им е казано погрешно, че са им открили антитела срещу COVID-19, ще смятат, че не могат да се заразят повторно с вируса или да заразят други хора.

Имунитет към коронавируса – повече въпроси, отколкото отговори

В Китай също активно се правят тестове за наличието на антитела. Местните учени се опитват да разберат, колко време човек запазва имунитета си срещу коронавируса.

В рамките на изследванията, публикувани в научното списание „Nature“, учените сравняват показателите на пациенти, преболедували безсимптомно COVID-19 с тези на хора, при които е имало симптоми. Установено е, че имунната система на безсимптомните пациенти е реагирала на причинителя на инфекцията по-слабо.

Резултатите показват също, че след три месеца нивото на антитела в кръвта на хора, боледували безсимптомно от COVID-19, клони към нула. Затова за момента не е възможно да бъде даден еднозначен отговор дали всички заразени с COVID-19 изграждат имунитет. Без отговор остава и въпросът, какво трябва да бъде нивото на антитела в организма, за да не може човек да се зарази втори път с коронавирус или да стане източник на инфекция за други хора. 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо не виждам името на автора на този пасквил?! Около т.нар. коронавирус 80% от лекарите трябва да си хвърлят дипломите и да вървят да пасат говеда! Всеки с повече от една гънка отзад под кръста вече разбра, че коронавирусът е политически, а не медицински проблем! Няма да навлизам в медицински, микробиологически и виросулогически подробности, но!, разберете, хора, ЛЪЖАТ ВИ!!!

25.06.2020 22:02:04

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.