• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Радка Аргирова: HPV вирусът причинява рак и при двата пола

Проф. Радка Аргирова: HPV вирусът причинява рак и при двата пола

/КРОСС/ Представители от Коалиция HPV - проф. д-р Радка Аргирова - председател на Българското дружество по медицинска вирусология и д-р Момчил Баев - основател на Фондация „Астра Форум" входираха отворено писмо в ученическа раница до Министерство на здравеопазването и всички здравни институции с настояване за действаща политика за ваксинопрофилактика в България.

Символичното послание е за по- голяма грижа към здравето на децата и дава старт на информационната кампания на коалицията „Защити бъдещето им!".

„Част от нашата мисия - на експертите в Коалиция HPV, е да дадем на обществото и институциите ясна научна информация за рисковете от човешкия папилома вирус и да обърнем фокуса на здравната система към профилактиката!"

С тази думи ирусологът проф. Радка Аргирова откри първата Академия за здравни журналисти на Коалиция HPV. От Коалиция HPV също информираха, че всеки заинтересован може да намери достоверна, вярна и проверена информация по темата на новосъздадения сайт https://hpvcoalition.bg/

По думите на проф. Аргирова обясни, че човешкият папиломен вирус (HPV) причинява рак и при двата пола - на маточната шийка, на ануса, на пениса, на вулвата, на орофарингиалната област. Дори при пациенти с рак на белия дроб се откриват канцерогенни типове HPV.

Създаването на ваксина за HPV е революционно постижение, защото тази ваксина на практика е превенция на няколко вида рак. HPV-ваксината е с установен профил на безопасност, като се състои от вирусоподобни частици и липсва ДНК на вируса.

Проф. д-р Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология, акцентира върху проблема с неизпълнението на Националната програма за ранна профилактика на рака на маточната шийка. Имаме едва 1% до 3% ваксинално покритие на таргетната група (момичета от 9 до 14 г.), докато в други държави населението е мотивирано и се ваксинират както момичетата, така и момчетата от 9 до 19 г., за да се ликвидират заболяванията, свързани с HPV.

"Няма медицински доказателства за тежки странични реакции от ваксината срещу човешкия папилома вирус", каза за БНР проф. Радка Аргирова.

"Безопасността и ефективността на HPV-ваксината се доказа и от практиката - от 2006 г. досега са приложени близо 7 000 000 ваксини. Да, ваксината предпазва от 9 типа на човешкия папилома вирус. Най-високо рисковите ЧПС са тип 16 и 18. Останалите са също така рискови.

В последната ваксина, която вече се прилага в света, но още я няма у нас, са включени 9 типа ЧПВ и те са именно най-често водещите до рак на маточната шийка. Срещу останалите типове се продължава чрез редовна профилактика чрез цитонамазка - на две години веднъж.

Ваксината може да се постави и при момичета, и при момчета, преди да е започнал половият живот при момичета, но не вреди, ако се постави и след това", изтъкна още за БНР проф. Аргирова.

"Да, след започване на половия живот човек вече се среща с ЧПВ и може ваксината да не е толкова ефикасна, но ниокй не знае точно с кой вирус ще се срещне...

Много често ракът на маточната шийка възниква 15- 20 години след тийнейджърска възраст. Затова имаме доказателства, че ваксината е ефикасна, защото има трайна тенденция да намалява броят на жените с рак на маточната шийка, в държавите, където има активна ваксинопрофилактика.

У нас по Националната програма ваксината е безплатна за момичета от 12 до 16 години, но идеята на нашата Коалиция е да стане безплатна за момичетата до 18 години , а след това и за момчетата. За целта обаче трябва да се проведат разговори с Министерството на финансите, което да бъде убедено да осигури средставата", съобщи проф. Аргирова.

Положителния пример на Румъния, в която благодарение на проактивната държавна политика само за три месеца са поставени 100 000 HPV-ваксини, изтъкна доц. д-р Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България. „Много разчитаме на здравното и сексуално образование в българското училище, което е заложено като Реформа 6 в Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това образование трябваше да се въведе още през миналата година, но за съжаление няма да стане факт и следващата учебна година", обясни доц. Околийски.

На кораб с десетки пробойни оприличи ваксинопрофилактиката в България д-р Момчил Баев - основател и председател на Фондация Астра Форум. Той посочи статистика, според която само при една четвърта от задължителните ваксини е постигнато оптимално ваксинално покритие у нас. Що се отнася до HPV-ваксинацията, която е препоръчителна, нейното изпълнение е най-трагично.

За трудностите с ваксинопрофилактиката в своята практика разказа общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова - член на УС на Българския лекарски съюз. Тя обясни, че никога не е късно една жена или мъж да се ваксинират срещу HPV, въпреки че вече са започнали сексуалния си живот. „Ние, общопрактикуващите лекари, трябва да говорим на пациентите за догонващите ваксинации. Ако родителите са пропуснали да ги ваксинират като деца, тези вече пораснали деца може да направят друг избор за себе си", заяви д-р Николова.

По метода - „Световно кафене" лекари и журналисти участваха в разработването на стратегии как да се мотивират лекарите и работещите в образователната система, за да се подобри ваксинопрофилактиката срещу онкогенните типове HPV.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.