• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

ТАСС: Ново обостряне на конфликта между Армения и Азербайджан

ТАСС: Ново обостряне на конфликта между Армения и Азербайджан

/КРОСС/ Ситуацията на границата между Армения и Азербайджан отново се обостри: във вторник страните започнаха локални гранични сражения. Баку съобщава за двама ранени от своя страна, Ереван посочва, че има загинали сред арменските военни. И двете страни се обвиняват взаимно в провокации и възобновяване на конфликта, предава TACC.

Възобновяване на конфликта

Първите съобщения за ново обостряне са получени на 13 ноември. Първо Баку съобщи за граната, хвърлена към азербайджански контролно-пропускателен пункт близо до Шуша. Тогава Азербайджан съобщи за обстрел от арменските въоръжени сили на позиции в Келбаджарския района на границата, който попадна под азербайджански контрол през 2020 г. Тогава арменската страна обяви за открит огън по нейни позиции в посока Гегаркуникска област, който е бил „потушен с ответни действия".

Ден по-късно, отново от Азербайджан, беше съобщено, че позициите на републиканската армия са били подложени на интензивен обстрел „от снайпери, гранатомети и различно стрелково оръжие". В същото време отговорността беше възложена на „незаконни арменски въоръжени групировки". В Армения престрелката беше обяснена с опита на Азербайджан да започне офанзива по границата, който е бил предотвратен.

Баку отбеляза "концентрацията на личен състав и техника на арменските въоръжени сили" на границата, но от страна на Ереван побързаха да опровергаят тези твърдения. В същото време арменската страна уточни, че азербайджанските сили са влезли на територията на Армения, като от тях са обградени четири бойни поста на арменската армия.

След преговори, според доклада на Арменския съвет за сигурност, азербайджанските сили са напуснали арменската територия, но след като арменските въоръжени сили напуснаха позициите си, действията на военнослужещите сега се проверяват от Генералната прокуратура на страната. Азербайджанското външно министерство подчерта, че силите на републиката изпълняват служебни задължения на тяхна територия, а движението им е само отговор на концентрацията на арменските сили в посока Лачин и обстрела в Келбаджарския район.

Интензивността на сраженията нараства

Във вторник Баку отново съобщи, че арменските сили обстрелват позициите му в няколко точки едновременно. По-специално са били атакувани гранични постове, в резултат на което са ранени двама военнослужещи. В отговор се твърди, че е извършена „спешна операция", след която арменските военни са задържани и разоръжени. Обстрелът обаче продължи с използването на артилерия.

В отговор Ереван заяви за „азербайджанска провокация". Баку също беше обвинен, че използва не само артилерия, но и бронирани превозни средства, за които се твърди, че са унищожени в резултат на ответните действия на арменските военни. Армения съобщи за продължаване на локалните боеве на границата, в резултат на които най-малко четирима души са били ранени. Освен това Ереван съобщава за загинали и загубата на още два армейски поста. Според военното ведомство на страната са пленени 12 арменски военнослужещи.

Активността на Ереван

В понеделник арменският премиер Никол Пашинян на заседание на Съвета за сигурност определи действията на Азербайджан като инвазия и в тази връзка отстрани министъра на отбраната Аршак Карапетян. На негово място е назначен вицепремиерът Сурен Папикян, който оглавява партията "Граждански договор" на Пашинян.

След срещата Арменският съвет за сигурност призова Русия, Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) и международната общност да обърнат внимание на ситуацията. Подобно изявление направи ден по-късно и Министерството на външните работи на републиката.

Според Съвета за сигурност на Армения Ереван е изпратил и апел до Москва с молба за защита и военна помощ в съответствие с Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ от 1997 г. Въпреки това, както уточни посланикът на страната в Руската федерация Вардан Тоганян, искането все още не е подадено в писмен вид.

Тоганян посочи, че Русия и Армения провеждат консултации за ситуацията по дипломатически и военни канали. По-рано в Ереван беше съобщено за срещата на секретаря на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян с посланика на Руската федерация в републиката Сергей Копиркин. Въпреки това, според арменската страна, предмет на разговора е важността на демаркацията и делимитацията на границата с Азербайджан, както и ускоряването на размяната на пленници.

Международен отговор

Минската група на ОССЕ призова страните да намалят напрежението в региона и да спазват ангажиментите, поети преди година. Изострянето беше предмет на разговор между президентите на Руската федерация и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон. Русия, както Путин увери, ще помогне за стабилизиране на ситуацията.

Армения обаче призова ЕС да се откаже от двойните стандарти. Външният министър на страната Арарат Мирзоян в разговорите с външните министри на страните от ЕС подчерта, че страната му „предприема стъпки за установяване на мир, а Азербайджан продължава ескалацията." Той отбеляза, че в Ереван стремежът на всички страни към мир може да бъде възприет като „безразличие" и призова за изоставяне на „двойните стандарти" при оценката на ситуацията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.