• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Армения трябва да осъзнае, че мирът няма алтернатива

Армения трябва да осъзнае, че мирът няма алтернатива

/КРОСС/ В своята реч на годишната обща дискусия на 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН президентът на Азербайджан Илхам Алиев подчерта, че миналата година Армения беше победена на бойното поле и Азербайджан сложи край на окупацията.

„В продължение на около 30 години Армения държа под окупация почти 20 процента от територията на страната ни. Окупацията беше придружена с всеизвестни военни престъпления и престъпления срещу човечеството ", добави той.

Съветът за сигурност на ООН прие четири резолюции, които изискваха незабавно, пълно и безусловно изтегляне на арменските въоръжени сили от окупираните територии на Азербайджан. Тези резолюции, както и
всички други подобни решения, приети от съответните международни организации, обаче бяха пренебрегнати от Армения. Със своето отношение и действия по време на конфликта Армения демонстрира, че единствената й цел е да запази статуквото и да затвърди окупацията.

Азербайджан сам наложи изпълнението на гореспоменатите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, вероятно това е първият такъв случай в света след създаването на ООН.

Азербайджан разреши конфликта и възстанови териториалната си цялост и историческата справедливост. Конфликтът в Нагорни Карабах остана в миналото. 
След приключването на конфликта Азербайджан заяви своята готовност да премине към и демаркация на границата между Азербайджан и Армения и да започне преговори за мирно споразумение с Армения, основано на взаимно признаване на суверенитета и териториалната цялост на двете страни.

Подобно споразумение би превърнало нашия регион в регион на мир и сътрудничество. Все още обаче не сме видели положителна реакция от страна на Армения по отношение на нашето предложение.

„Армения трябва да направи избор между регионалното сътрудничество и незаконните и необосновани териториални претенции към съседите си. Международната общност също трябва да изиграе своята положителна роля в това отношение и да призове Армения да осъзнае, че мирът няма алтернатива. Всички действия, пряко или косвено подкрепящи реваншизма и военизирането в Армения, трябва да бъдат прекратени ", заключи президентът Илхам Алиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.