• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Арония - лек при висок холестерол

Арония - лек при висок холестерол

/КРОСС/ Понастоящем високият холестерол се лекува най-вече със статини. Но изследванията показват, че редица продукти могат да бъдат толкова ефективни, колкото лечението с лекарства за понижаване на нивата му.

Един малък и вкусен летен плод може да помогне много в случая - това е аронията. Високият холестерол се диагностицира, когато голям брой мастни молекули циркулират в кръвта.

Това е риск за здравето, защото мазнините постепенно се натрупват върху лигавицата на артериите, ограничавайки притока на кръв с течение на времето.

Руският лекар Василиса Пономарева споделя, позовавайки се на резултатите от проучване, че консумацията на този плод може да понижи холестеролните нива в рамките на няколко седмици - 4-6 седмици.

Заради своя "остър" вкус, аронията се използва по-често от хранително-вкусовата промишленост при производството на сокове, конфитюри, екстракти и хранителни добавки. В народната медицина плодовете се използват широко за лечение на настинки, кашлица и треска.

Изглежда обаче, че аронията може да има много по-широко въздействие върху човешкото здраве, отколкото се смяташе досега. В последните проучвания учените са изследвали нейната роля в борбата с хронични заболявания като диабет и висок холестерол, споделя експертът.

„Черната арония съдържа значително количество полифеноли и антоцианини, което я прави фармакологично полезна. Фармакологичните ефекти на малките плодчета са от полза за лечение на много заболявания - сърдечно-съдови заболявания, хиперлипидемия, хиперхолестеролемия, хипертония и диабет", казва диетологът.

Плодовете на аронията се предписват при различни нарушения на кръвосъсирването, кървене, обилна менструация. През сезона жените определено трябва да ги включат в диетата си.

Също така тези малки плодчета са полезни за черния дроб и стомашно-чревния тракт. Изследванията на учените са показват, че аронията подобрява функцията на черния дроб и активира процесите на детоксикация в организма. Пектиновите вещества, съдържащи се в нея, извеждат от организма тежки метали и радиоактивни вещества, задържат и премахват различни видове патогенни микроорганизми. Пектините нормализират функционирането на червата, а също така успокояват спазмите и имат холеретичен ефект. Редовната консумация на тези плодчета подобрява имунитета, тъй като те съдържат витамин С и антиоксиданти, както и значителна част от витамините В2 и В5.

Тези вещества имат благоприятен ефект върху функционирането на имунната система. Също така аронията има положителен ефект върху ендокринната система. При редовна употреба плодовете на аронията имат положителен ефект върху женското тяло като цяло и допринасят за предотвратяването на нервни сривове.

Аронията се препоръчва като афродизиак, поради способността си да повишава кръвообращението и общия тонус на организма. В народната медицина отвара от сушени листа и плодове на арония се използва за увеличаване на потентността.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.