• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Жители на "Лозенец" подновиха протестите срещу строителството на "Златен век"

Жители на "Лозенец" подновиха протестите срещу строителството на "Златен век"

/КРОСС/ Протестите срещу изграждането на небостъргача "Златен век" в кв. "Лозенец" бяха подновени тази вечер. Поводът бе започващото утре съдебно дело, в което инвеститорът на строежа "Артекс" обжалва заповедта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която временно забрани строителството на 34-етажната сграда през април м.г.

Десетки граждани, живеещи в близост до недостроената сграда, бяха подкрепени от съмишленици срещу презастрояването на София от "Младост", "Дианабад" и "Овча купел". Протестът поиска оставката на директора на ДНСК арх.Иван Несторов.

"Очакваме съдът да отмени тази заповед, тъй като тя умишлено е написана лошо. ДНСК трябва да се произнесе дали разрешението за строеж на сградата е валидно или не. Така ще се разбере дали мнозинството в Народното събрание е приело "поправката "Артекс" в член 153 на Закона за устройство на територията, която удължава срока на изтекли разрешителни, за да обслужи инвеститора на строежа.

И дали е съвпадение, че после Цветан Цветанов (тогава председател на парламентарната група на ГЕРБ) си купи евтино луксозен апартамент от същия инвеститор", заяви Войслав Тодоров от инициативния комитет "Лозенец". Той напомни, че след протестите през миналата година премиерът Бойко Борисов, кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков са обещали строежът "Златен век" да бъде спрян окончателно.

"Този строеж е символ на най-лошото - изграждан с изтекло разрешително, влошава качеството на живот и е пример за политическа корупция. Всички трябва да се противопоставим и да не отстъпваме", призова кметът на район "Лозенец" Константин Павлов-Комитата от "Демократична България".

"Истината е, че след разговори с госпожа Фандъкова ние намалихме сградата, за да може тя да бъде спокойна, но в градоустройството ясно е написано, че ние може да построим сграда 34 етажа", заявява пред Би Ти Ви Пламен Мирянов, управител на "Артекс Проект". Посочва, че градоустройственият план позволява толкова високо строителство, което се изпълнява при други сгради, но не и при тази.

Според "Артекс" мястото на протеста не е пред тяхната сграда, а пред ДНСК.

34-етажната сграда "Златен век" в софийския кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания. Строежът бе спрян, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от "Артекс" луксозни апартаменти на цени под обичайните за пазара, а това поднови съмненията на протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали.

"Златен век" беше спрян от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в началото на април миналата година след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него.

В началото на юли м.г. "Артекс" заведе две дела срещу инициаторите на протестите срещу изграждането на небостъргача "Златен век".

 

*Снимка: Максим Караджов

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.