• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

9-то Биенале Артемидия "Изкуство и приятелство"

9-то Биенале Артемидия "Изкуство и приятелство"
За култура, изкуство, приятелство и междукултурен диалог. Откриването - вторник, 24 октомври 2023 г., 18.30 ч., Българско посолство в Рим

/КРОСС/ Посветено на Св.Св. Кирил и Методий, покровители на Европа и на българската култура, за 150 години от смъртта на Васил Левски, 145 години от Освобождението на България от османско иго, 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Габриеле Д'Анунцио, посветено на Майката, на Жената и на годишнината от артистичния дебют на Президента на Биенале Артемидия Анна Мария Петрова-Гюзелева. Посветенo е на диалога между различните култури и народи и техните талантливи представители.

Чрез реализирането на този значим културен международен празник - своеобразна витрина на изкуствата в Рим от 16 години до днес, Биенале Артемидия и Фондация Никола Гюзелев обвързват името си с едно престижно културно събитие, каквото е Биенале Артемидия ''Изкуство и приятелство'' с българo-италиански, но и с международен характер, достойно оценено и подпомагано от българска и от италианската страна. Биенале Артемидия е носител на Държавната награда за култура на Министерството на културата на България през 2017 за 10 г. от основаването му и за принос в популяризиране на българската култура и изкуство извън границите на България.

Биенале Артемидия се осъществява под патронажа на Посланикa на България в Италия Н.П.Тодор Стоянов, със съдействието на Българското посолство в Рим, Българския културен институт в Рим, Фондация Никола Гюзелев и с подкрепата на Национален Фонд Култура към Министерство на културата на България, на Изпълнителната агенция за българите в чужбина към МВнР, в тясно сътрудничество с Меноти Festival Art Сполето, RUFA - Римската академия за изящни изкуства, FUIS - Италианската обединена федерация на писателите, AMUR - Римска музикална асоциация, BASA - Българска академия на науките и изкуствата, Ермитаж Даннунциано в Пескара, Издателствата Il Sextante и FNG ArtinLife.

В това издание на Bиенале Артемидия ще станем свидетели на истински триумф на жените в изкуството, ще се изявят десет артистки от различни изкуства: някои от номинираните за Международната награда за оперно и изобразително изкуство Никола Гюзелев като италианското сопрано Франческа Патане' в съпровод на пиано на M° Серджо Олива, вече носител на Международната награда Никола Гюзелев, освен това в програмата присъстват имената на известната българска джаз певица Камелия Тодорова, италианското сопрано Таня Ди Джорджо - Mузикален директор на Меноти Арт Фест Сполето, актрисите Изабел Русинова и Анна Мария Петрова Гюзелева, скулпторите и художниците Далиска, Паола Биадети - Директор на Меноти Митинг Арт Сполето, Олга Босева, Фламиния Вердони, Стефания Спасова и арх. Пиерджорджо Майорини.

Поздравления:

Н.П.Тодор Стоянов, Посланик на България в Италия

Н.П. Костадин Коджабашев, Посланик на България към Светия престол

Г-жа Лили Спасова, Секретар на Изпълнителната агенция за българите в чужбина към МВнР

Проф.Алфио Монджели, Президент на Академията за изящни изкуства RUFA-Рим

Проф.Лука Филипони, Президент на Меноти Фестивала за изкуства Сполето

Д-р Никола Матошо, Президент на Фондация ПескарАбруцо

Г-жа Николета Ди Грегорио, Президент на Erмитаж Dannunziano, Пескара

Г-жа Нерия Де Джовани, Президент на Европейската асоциация на литературните критици

Г-жа Мария Пиа Чаги, Президент на издателство Il Sextante Г-н Джани Латанцио, Президент на Асоциация Диалози Г-жа Анна Мария Гюзелева, Президент на Биенале Артемидия и Фондация Никола Гюзелев

Сигурни в нашата основна цел, че събитията от Биенале Артемидия в Рим ще донесат ценни плодове в по-нататъшното разширяване на културния диалог между България, Италия и други страни в Рим в рамките на голямото европейско семейство, продължаваме напред с радост тази си мисия в името на изкуството.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.