• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

5 май - световен ден за борба с астмата

 5 май - световен ден за борба с астмата

/КРОСС/ В Световния ден за борба с астмата - 5 май, Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и АстраЗенека България се обединяват за поредна година, за да насочат общественото внимание към заболяването. И през 2021 г. трите организации подкрепят усилията на Глобалната инициатива за астма (GINA) в разпространението на посланията на кампанията.

Тази година Световният ден за борба с астмата се отбелязва под мотото "Развенчаване на митовете за астмата". Целта е да се обърне внимание на широко разпространени митове и погрешни твърдения за заболяването, които не позволяват на пациентите да извлекат полза от научния напредък в лечението на заболяването. Най-честите сред тях са:

Мит 1: Астмата не е сериозно заболяване.
Факт: Всички пациенти с астма са в риск от сериозно изостряне на заболяването, независимо от неговата тежест, придържане към терапията или ниво на контрол.
Мит 2: Употребата само на инхалатор, който бързо облекчава симптомите може да поддържа астмата под контрол.
Факт: Спрямо последните доказателства и ръководства, употребата само на инхалатор, който бързо облекчава симптомите, не е достатъчно, за да се поддържа астмата в контрол.
Мит 3: Оралните кортикостероиди могат ефективно да контролират астмата без нежелани лекарствени ефекти.
Факт: При тежка астма употребата на орални кортикостероиди може да доведе най-често до остеопороза, депресия, увеличаване на телесното тегло и диабет тип 2.
Мит 4: Пациентите с астма не могат да имат обичайна физическа активност

Факт: Въпреки, че пациентите с астма могат да получат пристъп, лечението може да подобри качеството на живот и пациентите да живеят пълноценно с астмата.
Председателят на БДА доц. д-р Мария Стаевска каза: „Астмата е хронично възпалително заболяване и противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на това възпаление. Необходимо е да се мисли за астмата, за да се постави навреме диагнозата, а след това инхалаторите да се използват редовно. Дори за пациентите с тежка астма вече има решение, което да предотврати употребата на орални кортикостероиди - съвременните биологични препарати, които са достъпни за пациентите в България."
Според Световната здравна организация (СЗО) астмата е от основно значение за общественото здраве. По данни на организацията повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи свързани със заболяването в световен мащаб през 2016 г. са 417 918. В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, а астматичните пристъпи при децата са водеща причина за хоспитализации и търсене на спешна помощ. Тревожната статистика дава основание на медиците по цял свят да напомнят - въпреки че астмата не може да бъде излекувана, тя може да се контролира, за да се намалят и предотвратят пристъпите на астмата

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.